HISWA erkend bedrijf

Ambachtelijk Botenbouw Centrum

Omschrijving

Het ABC, opgericht door Frank Brouwer op 1 september 2012, is een opleidingscentrum voor ambachtelijk botenbouw naar het voorbeeld van het ‘International Boatbuilding Training College’ (IBTC) in Engeland. De opleiding leidt studenten in één jaar op tot houten botenbouwer.

In het huidige onderwijsaanbod in Nederland bestaat er nog geen eenjarige opleiding. Er zijn wel vierjarige opleidingen met botenbouw als specialisatie, en er zijn diverse korte cursussen. Geen van deze leidt op tot het beheersen van de diverse technieken waarmee je als timmerman te maken krijgt bij het bouwen van grote houten boten. Met deze opleiding ben je zodanig geschoold dat je ook als scheepstimmerman, meubelmaker of timmerman aan het werk kan. Hier is behoefte aan, zowel bij werven, als in bredere zin in de houtbewerkingssector.

Wat biedt het centrum

Het ABC biedt een opleiding tot houten botenbouwer/ scheepstimmerman van 1 jaar (fulltime). De opleiding is gebaseerd op de internationale en gerenommeerde jaaropleiding aan het IBTC en bestaat voor 95% uit leren in de praktijk en voor 5% uit theorieles. Het is mogelijk om de opleiding parttime of in delen te volgen. Naast de jaaropleiding worden er diverse cursussen gegeven in houtbewerking, en kunnen boot-eigenaren onder begeleiding werken aan hun eigen project.

Het ABC werkt graag mee aan inspirerende activiteiten zoals teambuildingprogramma´s voor bedrijven, waarbij teams bijvoorbeeld een opdracht uitvoeren en vervolgens de geleerde lessen vertalen naar hun eigen werkomgeving. Ook worden er regelmatig bijzondere cursussen gegeven zoals het maken van je eigen peddel (in samenwerking met Salt), introductie in het zeilmaken of een schiemanscursus. Het centrum is dagelijks toegankelijk voor bezoekers. Zo maken we het ambacht van botenbouw levend, in een stad met een rijke ambachtelijke historie.

+ Volledige omschrijving- Minder omschrijving

Watersportgebieden

  • Hollandse Plassen