Kanoën & Kajakken Ontdek de mooiste wateren

Kanoën & kajakken

Nederland is een kano- en kayak-land bij uitstek. Van een relaxed tochtje over meren en rivieren tot het ruige brandingvaren aan de kust. Heel veel watergebieden zijn in Nederland met elkaar verbonden en dat betekent dat je leuke tochten kan maken. Binnen het kanovaren heb je twee verschillende disciplines: kanoën en kajakken.

Een kano is van boven open, is vaak breder dan een kajak, je kan er gemakkelijk in- en uitstappen en heeft meer ruimte voor bagage. Een kajak daarentegen heeft een gesloten dek met daarin een instapgat en is sneller dan een kano. Er zit ook een verschil in de peddels: bij een kajak heb je een dubbelbladige peddel en bij een kano een steekpeddel met één blad. Door het verschil in het soort peddel, zit er ook een groot verschil in de techniek van het kajakken en kanoën.

Open kano's zijn uitermate geschikt om mooie tochten mee te varen en relatief veel spullen mee te nemen. Daarnaast kan je in een kano ook met meer mensen zitten. Ja, zelfs meer dan twee. Gezellig, he?!

Het leuke van kayakken en kanoën is dat je relatief makkelijk op diverse wateren kan komen. Van het varen over water in de binnenstad tot de kleinere rivieren en slootjes. Of kies jij voor de nieuwste hype? Kanoën op zee... Dat is voor de waaghalzen onder ons.

Van relaxed over rustig water tot dwars door de branding...

Je hebt in Nederland vlak water, zacht stromend water en de zee. Sporters die graag meer actie willen dan vlak water kiezen vaak voor stromend water. Wat ruiger water vind je op de Nederlandse meren, maar ook in de branding op zee. Dit vergt wel wat techniek, maar dit heb je relatief snel onder de knie. 

Elke locatie waar je gaat kanoën of kajakken zal anders zijn qua beleving. Een uitgestrekt meer is met veel wind anders dan een smalle gracht. Er ontstaat op een meer bijvoorbeeld sneller golfvorming bij veel wind. Het tegenkomen van scheepvaart en andere watersporters verschilt ook per locatie. Kies pas moeilijke locaties als je de techniek goed onder de knie hebt. Vaar eerst onder begeleiding van een ervaren instructeur.

Waar kies jij voor? De kajak of de kano?

Bron: Watersportverbond

Introductie kanovaren

Introductiefilm van de kanosport waarin de verschillende disciplines (wildwater, toer, zee, branding, open kano, vis, recreatie) aan bod komen.

Zijn er ook verenigingen in mijn buurt?

Klik hier voor een handige lijst van de Toeristische Kano Bond Nederland of dit overzicht van Watersportverbond met alle verenigingen in Nederland. Kano- en kajakverenigingen houden regelmatig een open dag, maar een afspraak maken behoort ook vaak tot de opties.

Ervaar hoe leuk kanoën en kajakken is en maak op een laagdrempelige manier kennis met deze watersport! Peddel jij er deze zomer op los? 

Begin met het zoeken van een bedrijf bij jou in de buurt die is aangesloten bij HISWA. Zo ben je verzekerd van goede voorwaarden zodat je zorgeloos het water op kan.

Veelgestelde KAJAK & KANO-vragen

 • Waar kan ik kanoën?

  Bekijk de website van de Toerisctische Kano Bond Nederland (TKBN) of bekijk dit overzicht met kanoverenigingenvan Watersportverbond.

  Er is altijd wel een vereniging bij jou in de buurt!

 • Wat zijn handige tips bij het kanovaren?

  Hoe lang je gaat kanoen of kajakken hangt af van je instapniveau. Als beginner heb je een snelheid van ongeveer 3 km, daarnaast moet je ook af en toe pauzeren. Hieronder volgen wat handige tips:

  • Bekijk de weerberichten: is er onweer, regen of misschien wel zon als voorspelling
  • Zorg voor een goede waterkaart (ANWB 1:50.000)
  • Op sommige vaarwateren is er meer risico vanwege drukke scheepvaart. Beginners moeten extra voorzichtig zijn of deze wateren mijden.
  • Neem altijd reservekleding mee (of in de auto) die u waterdicht verpakt. Ook uw auto- en huissleutels, fototoestel, portemonnee en belangrijke papieren moet u waterdicht verpakken.
  • Vaar in dichte kroosvelden in één lijn achter elkaar

  Klik hier voor een handige PDF van Varen doe je Samen! boordevol tips voor veilig varen!

 • Hebben jullie ook tips voor handige websites?

  Op deze sites vind je handige routes en vaartips:

  Varen doe je Samen!: Handige tips om veilg het water op te gaan
  Kanoweb: Vol leuke kanotochten in binnen- en buitenland

 • Wat voor kleding moet ik dragen?

  Draag gemakkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een katoenen broek (geen spijkerbroek) en een DryFit shirt. (Mocht je de zee op gaan dan is een wetsuit aan te raden). Als schoenen zijn lage sportschoenen, waterschoenen of sandalen aan te raden. Zorg bij koud weer en warm weer aan hoofdbedekking (pet of muts).  Zorg bovendien altijd voor een goede veiligheid. Draag altijd een reddingsvest! 

 • Wat voor kano of kajak heb ik nodig?

  Voor je een  bepaald type kajak of kano koopt,is het  belangrijk om te weten wat je precies wilt gaan doen met de kajak en kano en hoe ervaren je bent. Ben je een beginnende vaarder en ga je eerst korte tochten maken of ben je meer ervaren en wil je lange tochten varen? Ga je varen op zee of wil je lange kampeertochten maken? Allerlei factoren spelen mee bij de keuze. Volg eerst een paar proeflessen bij een vereniging en laat je goed voorlichten over de mogelijkheden. 

 • Is er een handige kanokaart van Nederland?

  Jazeker! Check: www.kanoweb.nl/kanokaart  Dit is een handige kanokaart van Nederland met veel routes en vaartrajecten voor kanovaarders.

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.