Watersport met kinderen

Groot en klein geniet van watersport. Varen met kinderen is heerlijk en kan in alle veiligheid gebeuren. Waar moet je rekening mee houden als je van wal steekt met kinderen?

Varen met kids

8 tips voor varen met kinderen

Willen de kids wat meer actie? Ga op pad met een boot en bezoek een leuke stad, chille zwemplek of een event.

Ook zelf sturen (onder begeleiding) op een ruim en rustig vaarwater vinden ze prachtig. “Wow dit is spannend... Mogen we volgend jaar weer?” Om het nog leuker te maken denk dan aan de volgende tips:

  • Voor de veiligheid: neem altijd naar passende zwemvestjes mee. Of vraag deze bij de verhuurder.
  • Bekijk van te voren welke jachthavens speelvoorzieningen hebben.
  • Plan je vaartrip goed en neem hier een aantal attracties in op, zoals een leuk speelpark of spannend museum.
  • Laat je kinderen onder begeleiding op een rustig stukje ook eens sturen. Dit geeft ze een heel belangrijk gevoel. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de stootwillen ophangen of binnenhalen.
  • Neem voldoende speelgoed mee. Denk aan: emmertjes, drijvers, visnetten en luchtbedden.
  • Bij het huren van een boot: kies een huurboot met een goede railing en een ruime kuip, zodat de kinderen zich gemakkelijk en veilig aan boord kunnen verplaatsen.
  • Maak niet te lange tochten, maar leg regelmatig aan. Kinderen hebben een andere tijdsbeleving en hebben meer afleiding nodig.
  • Neem voldoende zonnebrand mee. Op en rond het water is de straling van de zon sterker dan aan land. 
Reddingsvest

Reddingsvest

Zeker als kinderen nog niet goed kunnen zwemmen is het verstandig dat zij altijd een goed reddingsvest dragen zodra ze in de buurt van water zijn. Dat is dus zeker niet alleen aan boord, maar ook tijdens het spelen in de haven, bij de trailerhelling, in de bijboot of waar dan ook. Er zijn tegenwoordig vaststofvesten met groot draagcomfort en er zijn ook veilige automatisch opblazende kindervesten te koop. 

Onderweg

Onderweg

Tijdens het varen is de ruimte natuurlijk een stuk beperkter en vaak kan een kind om veiligheidsredenen niet alles doen wat hij of zij wil tijdens het varen. Kies daarom voor het varen van kortere afstanden dan je zou doen als je alleen met volwassenen zou doen. Kinderen voelen heel goed aan of volwassenen zich op hun gemak voelen. Zijn de ouders gespannen of zelfs bang aan boord, dan is het onwaarschijnlijk dat een kind zich op zijn of haar gemakt zal voelen. Kies vooral met kleine kinderen aan boord dan ook niet voor trajecten of vaargebieden waar je zelf tegen op ziet. Bewaar die ambitie voor de keren dat je gaat varen met stoere volwassenen en houd het met kinderen aan boord ontspannen. Je geniet meer en de kinderen zeker ook.

Had ik maar een boot...

Lig je in je zwemband te genieten van alle bootjes en jachten die voorbijvaren met al die blije mensen aan boord? Veel van deze boten zijn gehuurd maar dat heb je niet eens in de gaten. Je kan al een boot huren voor een paar uur, een dag maar ook voor meerdere weken. Denk maar eens aan het huren van een sloep met je vrienden of een meerdaagse tocht op een luxe motorboot of zeilboot. Ook het meevaren op een charterschip is een unieke ervaring. Eén ding weet je zeker, de vrijheid op het water is heerlijk en op het water smaakt alles beter!