Varen in Groningen

Varen in Groningen

De provincie Groningen prachtige vergezichten, schilderachtige dorpjes op wierden en een historische hoofdstad ‘that never sleeps’ heeft, is bekend. Maar er is meer in Groningen, veel meer! En de mooiste manier om dát te ontdekken is per boot.

Want wist je dat Groningen ruim 850 kilometer aan waterwegen kent? ‘Van Lauwerzee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan ’t Wad…’, zoals de eerste regel van het Gronings volkslied zo mooi omschrijft. Groningen is trots op haar meren en de vele met de hand gegraven kanalen en diepen. En op het grote aantal, goed geoutilleerde HISWA erkende jachthavens.

De meren die Groningen rijk is

  • Zuidlaardermeer dat is ontstaan dankzij de rivier de hunze. Een mooi natuurlijk meer waar de bevers je voorbij zwemmen. 
  • Leekstermeer, Het Leekstermeer ligt op de grens tussen Groningen en Drenthe. Het meer is vrij ondiep en heeft een zanderige bodem. Ideaal voor zeilen of surfen!
  • Oldambtmeer met de Blauwe Stad, is in 2005 aangelegd en heeft een gemiddelde diepgang van 2 meter. Interessant dat hier tot 2002 nog graan groeide!
  • Lauwersmeer, werd in 1969 ingepolderd en ligt op de grens van Groningen en Friesland waar je zo door kan varen naar de Waddeneilanden.
  • Paterswoldsemeer en Hoornmeer die stammen uit de 16e en 17e eeuw toen veel veen werd afgegraven. Lekker vlakbij Groningen met groene oevers, zandstranden en verrassende eilandjes.
  • Schildmeer, het grootste gedeelte van de oevers van dit kleine en rustige meer is natuurgebied. Het vele riet biedt een prima onderkomen aan diverse moeras- en rietvogels. Wil je toch iets verder varen? Het Schildmeer staat via Appingedam en Delfzijl rechtstreeks in verbinding met de Dollard en Waddenzee.
Vaargebieden

De mooiste vaargebieden in Nederland

Van Friesland tot Zeeland en het IJsselmeer tot de Hollandse Plassen, wij hebben de mooiste vaargebieden voor je volgende vaarvakantie op een rijtje gezet, bekijk de populairste bestemmingen van Nederland!