Zeilen Let your dreams set sail...

Zeilen

Zeilen is vooral plezier op het water hebben. Maar ook vrijheid, avontuur en snelheid ervaren. Alleen, met vrienden of familie. Met een open boot op een meer of met een jacht of catamaran op zee.

Alles met de juiste techniek, want dan beheers je de boot. Wil je die techniek leren? Ga dan naar een CWO-erkende HISWA Vaarschool.

Vrijheid ervaren kan nergens beter dan op het water
Ben je nog geen ervaren watersporter dan kun je nergens beter terecht dan bij de HISWA-zeilscholen. Je geeft aan wat je wilt leren of in wat voor type boot je wilt varen. De professionele instructeurs bieden je dan een les op maat. Neem bijvoorbeeld een cursus in een kielboot zoals een Polyvalk. Wil je leren varen op de grotere meren zoals het IJsselmeer of in Zeeland volg dan lessen in een kajuitzeiljacht. Bij sommige zeilscholen is het ook mogelijk lessen te volgen in het zeilen op een catamaran.

Ga naar een HISWA zeil- of vaarschool bij jou in de buurt

Een gedegen zeil-of vaaropleiding zorgt ervoor dat je goed voorbereid het water op gaat. Met een CWO-diploma van een HISWA Vaarschool op zak kun je veilig, ontspannen en met zelfvertrouwen varen. Ook kinderen zijn voor een zeilcursus aan het juiste adres.

Wat leer je tijdens een zeilcursus?
Je leert alles over het zeilen: wat is bijvoorbeeld overstag gaan, wenden, bakboord en stuurboord? Waar bestaat een zeilboot uit: leer alle lijnen kennen, het zeil, de romp en ontdek hoe een zeilboot in elkaar zit. Leer daarnaast om te gaan met de windrichtingen om optimaal te zeilen. Daarnaast komt er ook een stuk veiligheid bij kijken om op een verantwoorde manier te watersporten. 

Graag weer het zeilen oppakken?

Wil je het zeilen of het varen weer oppakken en heb je al eens gevaren, dan is een opfriscursus erg handig. De HISWA zeilscholen helpen je graag weer het water op. De cursus kan op maat worden gemaakt, zodat je er optimaal van profiteert. Wil je oefenen met navigereren en aanmeren of gewoon een algemene cursus: het kan allemaal. 

Onze eerste zeilles is erg goed bevallen. We dachten altijd al dat het leuk was maar nu we het hebben ervaren is het nog veel mooier. Nederland is prachtig vanaf het water!

- Familie Rusticus en familie De Vries

Vrienden + wind + water = plezier!

Welkom op het water - Zeilen op het IJsselmeer

Ontdek hoe leuk het zeilen is! Van een kleine optimist tot een groot jacht... de zeilsport is divers. Kijk voor meer info op www.welkomophetwater.nl

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wil je zonder zorgen het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wil zorgeloos varen.

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een cursus of het bemiddelen van de verkoop van uw boot. Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen. Klik hier voor meer informatie. 

Veelgestelde ZEIL-vragen

 • Waar staat CWO voor?

  Veiligheid op het water staat bij ons voorop. Daarom zijn alle HISWA zeilscholen aangesloten bij de Commissie Watersport Opleidingen (CWO).

  De Stichting CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een samenwerkingsverband van HISWA, de ANWB en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vaaropleidingen in te richten. Alle HISWA zeilscholen op deze website zijn deelnemer aan het CWO. Dit heeft de volgende voordelen:

  - De uitgifte van landelijk en internationaal erkende diploma's
  - Diploma's en dus goed opgeleide instructeurs en examinatoren
  - Veel aandacht voor veiligheid en het gebruik van zwemvesten
  - Een waarborg voor veilig en plezierig varen!

  Je herkent de HISWA CWO zeilscholen door het gebruik van het logo. 

 • Ik heb nog nooit aan watersport gedaan, kan ik dan wel starten met een zeilcursus?

  Dit is geen probleem! Met een positieve instelling en een sportieve houding kom je een heel eind. Volg een beginnerscursus bij een van de HISWA zeil- en vaarscholen. De professionele instructeurs leggen je alle ins en outs van het zeilen uit en leren je stap voor stap de zeilsport onder de knie te krijgen. 

 • Is zeilen wel iets voor mij?

  Indien je twijfelt, is er de mogelijkheid om voor de aanvang van de cursus eerst een 'introductieles' te volgen. Dit stelt je in staat om te ontdekken hoe leuk het zeilen is. Veel HISWA zeil- en vaarscholen houden ook regelmatig open dagen om potentiële watersporters kennis te laten maken met het zeilen. 

  Klik hier voor een handig overzicht van alle HISWA zeil- en vaarscholen. 

  Bekijk onderstaand filmpje van zeilschool Nautiek voor een impressie van het zeilen.

  Nautiek Zomer-Zeil-Weken

  www.nautiek.com Zo ziet een ZomerZeilWeek er bij ons uit. Leren zeilen op CWO-niveau, met de leukste instructeurs en cursisten. En dat, midden in Amsterdam. Ieder jaar organiseren we tijdens de zomervakantie 4 zeilweken voor de jeugdzeilers. Een zeilweek duur van maandag tot vrijdag, maar de kids slapen thuis. Er wordt elke dag gezeild en 's middags lunchen de kinderen op de zeilschool. Op vrijdagmiddag zijn ouders, opa's en oma's, broers, zussen en anderen van harte welkom om even mee het water op te gaan. Aan het einde van de week worden de vorderingen vastgelegd in een CWO-vorderingenstaat of /-diploma. Camera & Montage: Yoeri Bonarius Jager
 • Wat zegt het als een bedrijf HISWA-RECRON-lid is?

  Alle HISWA Vaarscholen zijn lid van HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. Deze vaarscholen zijn verplicht gebruik te maken van de HISWA Algemene Voorwaarden voor Vaarscholen. Uw rechten en plichten, maar ook die van de ondernemer zijn geregeld in deze ‘kleine lettertjes'. De HISWA Algemene Voorwaarden zijn goedgekeurd door Consumentenbond en ANWB, en gekoppeld aan een geschillenregeling. U kunt een eventueel geschil voorleggen aan de onafhankelijke en onpartijdige Geschillencommissie Waterrecreatie, die doet een snelle en bindende uitspraak.

  HISWA Vaarscholen houden zich verder aan de Code Reisaanbiedingen. Dat betekent transparante prijzen: u betaalt wat u ziet en krijgt geen bijkomende kosten achteraf in rekening gebracht. HISWA Vaarscholen bieden u optimale zekerheid. Ze zorgen ervoor dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zodat u zorgeloos kunt zeilen.

  Kies voor een HISWA-lid, dan bent u altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen

 • Ik wil graag zeilen, maar ik heb geen boot. Waar kan ik een zeilboot huren?

  Dat is geen probleem. Vind een HISWA-bedrijf bij jou in de buurt. Klik hier om direct naar de zoek & vind-module te gaan. Daarnaast is er een speciale website Vakantievaren.nl boordevol prachtige boten voor de verhuur.

 • Wat houdt 'Zorgeloos varen' in bij een HISWA-bedrijf?

  Als watersporter wil je onbekommerd het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wilt zorgeloos varen.

  Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een zeilcursus of het bemiddelen van de verkoop van jouw boot.

  Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen.

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.