Vaarplezier met een vaarbewijs Wanneer heb je een vaarbewi...
Vaarplezier met een vaarbewijs

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

In Nederland mag je vaak zo met je boot het water op. Maar soms heb je een vaarbewijs nodig.

  • Als je vaart op grote binnenwateren en open water
  • Als je een boot hebt die langer is dan 15 meter
  • Of als je een boot hebt die harder kan dan 20 km per uur

Welke vaarbewijzen zijn er?

Welke vaarbewijzen zijn er?

Of en welk vaarbewijs je nodig hebt hangt af van het vaargebied, de grootte van de boot en de maximale snelheid die de boot kan halen. Welk vaarbewijs past bij jou?

Als je het vaarbewijs wilt halen, heb je de keuze tussen:

  • Klein Vaarbewijs 1: hiermee mag je varen op alle rivieren, kanalen en kleine meren.
  • Klein Vaarbewijs 2: hiermee mag je ook varen op de grote binnenwateren zoals de Ooster- en Westerschelde, het IJsselmeer en de Waddenzee.

Vaarbewijs halen? Volg een (online) cursus bij één van de vier HISWA Erkende vaarscholen:

Veelgestelde vragen over het vaarbewijs

  • Hoe bereid je je voor op een vaarbewijs?

    Om goed te leren voor het examen voor je vaarbewijs kan je het best een cursus volgen. HISWA Vaarscholen bieden verschillende cursussen aan waarin de noodzakelijke theorie voorbij komt. Vaak volg je zo’n cursus in een groep. Je leert dan net zoals in een klaslokaal. Heb je liever privé les? Dat kan ook! Er is altijd een cursus die bij jou past.

  • Is een vaarbewijs alleen theorie of ook praktijk?

    Het examen voor het vaarbewijs bestaat uit een theorietoets die je doet achter de computer. Net als het theorie examen voor je rijbewijs. Een praktijkexamen is niet verplicht. Wel is het aan te raden om een praktijkles varen te volgen.

    HISWA Vaarscholen bieden deze praktijklessen aan.

  • Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs te halen?

    Al ver voor je 18e mag je het vaarbewijs halen. Je kan het examen dan al doen, maar je vaarbewijs krijg je nog niet. Je vaarbewijs kan je ophalen wanneer je 18 geworden bent en vanaf dan mag je ook in grotere en snellere boten het water op.

  • Wat zijn de belangrijkste vaarregels?

    Tijdens het varen dien je rekening te houden met de regels die gelden op het water. Een van de belangrijkste regels gaat over voorrang op het water.

    Wie heeft er voorrang op het water?

    • Beroepsvaart gaat voor pleziervaart.
    • Degene aan stuurboordwal (rechts) gaat voor.
    • Zeilboten hebben voorrang, daarna kano's en roeiboten.
    • Voor motorbootvaarders: stuurboord gaat voor.
    • Voor zeilers: degene met het zeil aan bakboord gaat voor.

    Lees hier meer over vaarregels.

Julien haalde zijn vaarbewijs!

Mijn naam is Julien en ik ben 18 jaar oud. Op mijn veertiende heb ik mijn Klein Vaarbewijs 1 gehaald.

Als ik kind ging ik al het water op. Met mijn rubberbootje met 5 PK motor voer ik regelmatig op De Vecht. Op een dag werd ik aangehouden door de waterpolitie en vertelde zij mij dat ik niet mocht varen met deze combinatie boot en motor. Ik wilde daarom graag mijn vaarbewijs halen, zodat ik op mijn achtiende wél met deze boot mocht gaan varen.

Mijn ouders en ik besloten om samen het vaarbewijs te gaan halen.

Mijn ouders en ik besloten om samen het vaarbewijs te gaan halen, dan konden we samen leren. We hebben in totaal vier avonden les gehad. De lessen waren leerzaam, maar ik merkte ook dat het voor mij nog niet genoeg was. Thuis heb ik nog veel oude examens gemaakt en video's gekeken. 

De oefenexamens gingen mij steeds beter af. Tijd voor het échte examen. We hebben een afspraak bij Vamex gemaakt en een paar dagen later kon ik al examen doen. Ik vond het erg spannend en ook de vragen waren pittig. Gelukkig had ik genoeg geleerd, ik slaagde zelfs in één keer! Daarna heeft het even geduurd, maar nu ik achtien ben mag ik dan ook eindelijk mijn vaarbewijspas ophalen en zelf het water op met mijn 5 PK rubberboot. 

Vaarbewijs halen

Jet de Nies en Femke van Dijk gingen samen het water op om toe te passen wat ze in theorie geleerd hadden: schroefwerking, stroming, aanleggen, functie van lijnen en nog veel meer. Een leerzame, maar vooral ook hele leuke middag!

Varen op het water is heel anders dan wat je kan leren uit een boek.

Femke van Dijk

Welkom op het water - Praktijkles motorboot varen

Motorboot varen, zo werkt een praktijkles! Jet en Femke gingen samen met Rob van Nautiek Vaaropleidingen​ het water op. Ze pasten toe wat ze in theorie geleerd hadden: schroefwerking, stroming, aanleggen, functie van lijnen en nog veel meer. Een leerzame, maar vooral ook hele leuke middag! Zoals Femke zegt: 'Varen op het water is heel anders dan wat je kan leren uit een boek.'