Varen over de Limburgse Maasplassen en grote rivieren

Varen over de Limburgse Maasplassen

De Limburgse Maasplassen, gelegen in Midden-Limburg, behoort tot één van de grootste aaneengesloten watersportgebieden in Nederland en dat weten veel mensen niet.

Meer dan 3000 hectare grote en kleine plassen liggen aaneengeschakeld met de Maas. Het gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersportliefhebber. 

The place to be met mooie dagstranden en hippe beachclubs maken het gebied tot een ongekende hotspot. Door de grote diversiteit aan faciliteiten kun je hier zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien en kanoën. Of je kiest voor de snellere watersporten zoals: waterskiën, flyboarden en wakeboarden. Ook zijn uitstekende visstekken aanwezig. Kom jij hier ook eens een hengel uitgooien?

Vaar met je eigen boot of huur een jacht, zeilboot of sloep

De Maasplassen zijn de ideale wateren om heerlijke vaartochten te maken. Je vindt hier voldoende HISWA erkende jachthavens van de hoogste kwaliteit. Dit kun je natuurlijk doen met je eigen sloep, zeilboot of motorboot of huur gewoon een leuke boot. Zoek en boek hier een boot bij HISWA erkende bootverhuurders.

Varen op de grote rivieren

Als je wilt varen op de grote rivieren is het van belang om de nodige vaarervaring te hebben. Ook een vaarbewijs is dan zeer aan te bevelen. Toch is het varen op de grote rivieren fantastisch. Ze meanderen door Nederland en je komt de mooiste landschappen tegen. Wees wel altijd alert omdat er ook veel beroepsvaart langszij komt. Kijk daarom frequent achterom omdat ze sneller varen dan je denkt.

De rivieren vormen namelijk ook de blauwe transportassen door heel Europa en brandstof besparing is een belangrijk doel voor deze beroepsschippers. Daarom varen schepen die tegen de stroom invaren bij voorkeur daar waar de minste stroming staat. Met de stroming mee is het natuurlijk het tegenovergestelde. Dit betekent dat beroepsschepen kriskras over het water varen. Let dan op de blauwe borden die naast het stuurhuis worden getoond. De schipper vraagt je vriendelijk om aan de kant van dit blauwe bord zijn schip te passeren. Ben je een beginnend rivier vaarder begin dan eens op de Neder Rijn of het benedenstroomse deel van de Gelderse IJssel. 

Recreatiegeulen

Op de rivieren zijn ook steeds meer recreatievaargeulen te vinden. Deze vaargeulen zijn speciaal bedoeld voor de pleziervaart en kun je herkennen aan de rood-witte en groen-witte recreatie-betonning. Gebruik deze geulen bij voorkeur altijd en vaar zoveel mogelijk aan de rechterzijde hoewel het niet verplicht is. Let op: Een recreatiegeul is bestemd om de grote(re) beroepsvaart te scheiden van de kleinere recreatievaart, maar dat betekent niet automatisch dat je in de recreatiegeul geen beroepsvaart tegen kunt komen. Meer informatie over recreatiegeulen.

Vaargebieden

De mooiste vaargebieden in Nederland

Van Friesland tot Zeeland en het IJsselmeer tot de Hollandse Plassen, wij hebben de mooiste vaargebieden voor je volgende vaarvakantie op een rijtje gezet, bekijk de populairste bestemmingen van Nederland!