Welke typen boten zijn er?

Een zeilboot, een motorboot, een sloep. De Nederlandse wateren kent veel typen boten. Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet!

Een zeilboot, een motorboot...

Een zeilboot, een motorboot, een sloep

Hoewel er erg veel verschillende boten zijn, is er wel onderscheid aan te brengen. We geven je hieronder een overzicht van de verschillende typen boten die je kunt tegenkomen. Hoewel er veel typen boten genoemd worden is het overzicht niet helemaal compleet en kunnen veel boten in meerdere categorieën geplaatst worden. 

Kajuitzeiljachten

Kajuitzeiljachten

De naam zegt het al: kajuitzeiljachten zijn zeilboten met een kajuit. Dat wil zeggen dat er een verblijfplaats voor opvarenden aan boord is van de boot. Er bestaan verschillende typen kajuitjachten: 

 • Toerzeiljachten
 • Wedstrijdjachten
 • Daysailers
 • Motorsailers
 • Klassiekers

Bekijk het aanbod zeilboten te huur of nieuwe en tweedehands zeilboten te koop.

Kajuitmotorjachten

Kajuitmotorjachten

Net als kajuitzeiljachten bestaan er ook kajuitmotorjachten. De kajuitmotorjacht heeft een verblijfplaats voor opvarenden en wordt gevaren doormiddel van een motor. De typen kajuitmotorjachten zijn:

 • Motorkruisers 
 • Snelvarende motorjachten
 • Klassiekers
Open motorboten

Open motorboten

Bij open motorboten wordt vaak direct gedacht aan een sloep. Dit is ook zeker één type open motorboot. Een open motorboot wordt door een motor aangedreven. We onderscheiden drie typen open motorboten:

 • Sloepen
 • Snelvarende open motorboten
 • RIB's

Bekijk het aanbod nieuwe motorboten en tweedehands motorboten te koop.

Open zeilboten

Open zeilboten

Naast open motorboten bestaan er ook open zeilboten. Veel zeilbootjes van de waterscouts of zeilscholen zijn bijvoorbeeld open zeilboten. We onderscheiden twee soorten open zeilboten, namelijk de kielboten en de zwaardboten. Een zwaardboot heeft een kiel die ophaalbaar is. Verder zien de open zeilboten er dus vrijwel hetzelfde uit, het verschil zit hem onder de boot. 

Platbodems

Een platbodem is een schip met een platte onderkant. Het zijn vaak de historische zeilvaartuigen die platbodems genoemd worden. Deze hebben geen kiel, maar wel zijzwaarden. De bruine vloot zijn platbodems. De bruine vloot werd vroeger gebruikt om vracht mee te vervoeren, tegenwoordig kunnen deze schepen gebruikt worden voor vaarvakanties. Naast de bruine vloot zijn er ook particuliere platbodems. Op onze site vind je ook een overzicht van tweedehands platbodems te koop.

Multihulls

Multihulls

Een multihull is een boot met meer dan één romp. De boten die eerder genoemd zijn, zijn allemaal voorbeelden van monohulls. Een schip met twee rompen wordt een catamaran genoemd. Vaak denken we bij een catamaran aan een zeilschip, maar er zijn ook catamarans aangedreven door een motor. Denk bijvoorbeeld aan de veerboot tussen Harlingen en Terschelling/Vlieland, ook een catamaran. Heeft een boot drie rompen dan spreken we van een trimarans.

Kano’s, kajaks,...

Kano’s, kajaks, roeiboten

Tenslotte zijn er nog de kano’s, kajaks en roeiboten. Maar wat is dan het verschil tussen een kano en een kajak? Een belangrijk verschil is de vorm en de zithouding. Bij een kajak zit je op je billen met je benen recht naar voren in een soort kuip. De kajak is dan ook gesloten van boven. De kano is van boven open. Je vaart in een kano op je knieën, of je hebt een bankje in de kano. Daarnaast is er verschil in peddel als we praten over kajakvaren of kanovaren, maar dat is weer een ander verhaal.

Boot kopen?

Vind hier jouw droomboot!

Op onze site vind je het grootste betrouwbare aanbod van nieuwe en tweedehands boten. Bekijk alle motorboten en zeilboten van HISWA erkende bedrijven met natuurlijk uitstekende HISWA-garantie!