Duiken Welkom onder water!

Duiken

Duiken wint al jaren aan populariteit. Voor bijna iedereen tussen de 8 en 88 jaar is het mogelijk om te leren duiken. Duiken is niet alleen spannend en leuk, maar iedere duik staat garant voor een mooie ervaring. Duiken is een avontuur dat je niet snel vergeet. Kom jij de wondere wereld onder het wateroppervlak ontdekken?

Leren duiken kan het begin zijn van een geweldige hobby. Sportduiken is een hobby die talloze facetten biedt en je wereld enorm verrijkt, want onze planeet bestaat voor 70% uit water. Overal ter wereld kan je prachtige duiken maken, van de tropische vissen en koralen in het Great Barrier Reef tot aan de mooie flora en fauna in onze eigen Nederlandse wateren.

Goed voorbereid op vakantie
Ga je straks voor het eerst op duikvakantie? Bereid je voor in Nederland. Tijdens je vakantie wil je liever niet in een theoriezaal zitten. Ga daarom vooraf naar een duikschool die aangesloten is bij HISWA. Deze duikscholen bieden het hele jaar door cursussen aan die ervoor zorgen dat je optimaal voorbereid aan je duikvakantie begint. Zo ontvang je na afloop van de cursus een internationale certificering voor je zwembad- en theorielessen. Daarmee kun je op je vakantieadres direct aan de slag. 

Ga naar een HISWA duikbedrijf bij jou in de buurt!

Sportduiken is in principe weggelegd voor iedereen van jong tot oud met een normale conditie. Er zijn opleidingen op allerlei niveaus en van allerlei organisaties. Duikscholen en instructeurs van de diverse organisaties kunnen je opleiden voor een beginnerbrevet dat over de hele wereld wordt erkend, dat wil zeggen dat je op vertoon van het brevet (bijna) overal ter wereld mag duiken en duikmaterialen kunt huren.

Ben je geïnteresseerd in het leren duiken?
Ga op zoek naar een duikschool bij jou in de buurt. Je kunt een proefduik maken om zo kennis te maken met het duiken. Zo kan je ervaren of duiken wat voor jou is.

Hoe te beginnen?

Harry is een gepassioneerde duiker, die geen kans onbenut laat om te gaan duiken in Nederland. 'Het mooie aan sportduiken is dat er geen winnaars zijn, zoals bij andere sporten. Iedere sportduiker kent de gezonde gevoelens van de spanning bij de start van de duik. Wat gaan we vandaag allemaal zien? Voor mij begint de duik al een dag van te voren. Het klaarzetten van je materialen, het laten vullen van je fles en natuurlijk de planning voor de volgende dag.  

Geweldig om een hobby te hebben wat eigenlijk een sport is

- Harry Verhaar

Vroeg uit bed is voor de meeste sportduikers geen probleem op de dag dat ze gaan duiken. Vaak nog een stukje rijden en dan kom je op de plek waar je te water wilt gaan. Je weet ook nooit wie je ontmoet langs de waterkant. Het is daarom ook een  geweldige manier om nieuwe vrienden te maken. Met andere duikers heb je altijd een gemeenschappelijke interesse ook al ben je nog zo verschillend van elkaar.

Welkom in de onderwaterwereld!

Leer duiken bij ScubaXperience!

ScubaXperience is een PADI 5 star IDC-duikcentrum in Nijmegen, dat alle duikopleidingen van PADI aanbiedt. Of je nu wilt leren duiken, jezelf verder wilt ontwikkelen of instructeur wilt worden, ScubaXperience biedt alles wat je nodig hebt. (Montage: Koen Moons)

Zorgeloos duiken

Duikers doen zaken met een HISWA-bedrijf. Of je nu een duikopleiding volgt, duikmateriaal koopt of jouw duikmateriaal laat onderhouden, als duiker wil je genieten van de watersport. Je wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Een duiksportbedrijf dat lid is van HISWA Vereniging garandeert je dat je zorgeloos kunt duiken. HISWA-bedrijven zijn aangesloten bij HISWA Vereniging, de brancheorganisatie van de watersportindustrie. HISWA behartigt de belangen van die ondernemers. Zij geven duikers optimale zekerheid. De medewerkers die bij HISWA-bedrijven werken zijn betrouwbaar, vakkundig en duidelijk in hun afspraken. Ze leveren goede producten met een marktconforme prijs en bieden een uitstekende dienstverlening.

Tips

Duikmateriaal kopen, huren, of laten repareren of een cursus volgen. Het zijn situaties die elke duiker meemaakt en waarmee (soms grote) bedragen gemoeid zijn. Hoe voorkomt u teleurstellingen?

 • Maak goede afspraken met het HISWA-bedrijf en leg deze gezamenlijk schriftelijk vast. Mondelinge afspraken zijn ook bindend, maar achteraf moeilijk bewijsbaar.
 • Vraag naar de HISWA Algemene Voorwaarden en bestudeer die goed.
 • Zorg ervoor dat je jouw aankoop- en onderhoudsdocumenten samen met de voorwaarden goed bewaard.

Veelgestelde DUIK-vragen

 • Vanaf welke leeftijd kan ik leren duiken?

  Er is een programma waarin op zeer verantwoorde wijze kinderen van acht jaar leren om te gaan met scuba-apparatuur in het zwembad. Vanaf twaalf jaar is het mogelijk een junior duikopleiding te volgen, waarbij in het buitenwater gedoken mag worden.  

  Watersporters doen het liefste zaken met een HISWA-bedrijf. HISWA-bedrijven zijn vakkundig, betrouwbaar en hanteren de HISWA Algemene Voorwaarden. Klik hier voor een overzicht van de aangesloten HISWA-bedrijven.

 • Ik draag een bril en/of contactlenzen. Kan ik wel duiken?

  Onder water heb je een masker nodig om te zien. Waarom? Licht gedraagt zich anders in water dan in lucht. Je ogen zijn erop ingesteld om scherp te stellen in lucht. Daarom zie je alles in het water onscherp. Het masker creëert een luchtruimte voor je ogen welke je toestaat om alles scherp te zien.

  Wanneer je een kleine oogcorrectie hebt, dan kan je zonder problemen onderwater goed zien, gezien je alles onder water 25% groter en 33% dichterbij ziet dan in werkelijkheid. Voor brildragers met een grotere oogcorrectie is er de mogelijkheid om optische glazen in een duikmasker te plaatsen. Contactlenzen kunnen zonder problemen ingehouden worden. 

 • Is duiken gevaarlijk?

  Duiken heeft lang het imago “geheimzinnig en gevaarlijk” gehad. Dit is onjuist. Met een gedegen theoretische en praktische opleiding en de veiligheidsvoorschriften in acht nemend, gaat het duiken niet gepaard met grote risico's. Duiken is net zo veilig als zwemmen. Net als bij autorijden dien je regels te volgen, je aan de regels te houden en je ‘gezond verstand’ te gebruiken. 

 • Is duiken wel iets voor mij?

  Indien je twijfelt, is er de mogelijkheid om voor de aanvang van de duikcursus eerst een 'Introductieduik' te volgen. Dit stelt je in staat om even te proeven van het echte duiken met perslucht. Zo kan je zelf ervaren hoe het is om onderwater te ademen uit een ademautomaat.  

 • Krijg ik pijn in mijn oren bij het duiken?

  Wanneer je duikt, daal je af onder water en verandert de druk om je heen, terwijl deze in het middenoor gelijk blijft. Hierdoor ontstaat er druk op de oren. Normaal gesproken opent de buis van Eustachius bij slikken en gapen zich en laat lucht in of uit het middenoor stromen. Onder water is dit lastiger en is het mogelijk de oren te "klaren". Terwijl de neus en mond dicht worden gehouden, wordt door een stootsgewijze uitademing de druk in de neus-keelholte verhoogt. Hierdoor opent de buis van Eustachius zich even, waardoor lucht in de trommelholte stroomt. Door het veelvuldig klaren van de oren bij de afdaling verdwijnt het drukverschil in de oren en krijg je geen pijn. 

 • Is het moeilijk om te leren duiken?

  Wanneer je avontuur zoekt, van de natuur houdt, van een nieuwe uitdaging houdt, nieuwe dingen wilt ontdekken en hierbij gemotiveerd bent, leer je het duiken vlot en gemakkelijk aan. 

 • Is duiken duur?

  Vaak wordt gedacht dat duiken een dure hobby is. Dit vaak gehoorde 'vooroordeel' is niet geheel juist. Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur. De aanschaf van een duikuitrusting vergt een aardig bedrag, maar als je bedenkt dat de meeste spullen langere tijd meegaan, valt de prijs uiteindelijk wel mee.

  De cursussen bij de duikscholen zijn vaak inclusief het gebruik van een complete duikuitrusting. Toch is het wel zo prettig en hygiënisch om een aantal zaken zelf aan te schaffen. Een duikbril en een snorkel bijvoorbeeld. Een duikwinkel die aangesloten is bij HISWA Vereniging geeft je de beste informatie over de juiste materialen. 

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.