Aanbod boten: 1 t/m 2 van 2

Lemsteraak Blomaak 1120 WITTE ROOS

€ 165.000,00

= PRIJSVERLAGING = In zeer goede staat verkerende Lemsteraak. Deze aak is in 2001 helemaal opnieuw opgebouwd. Mooi ingetimmerd schip met een leuke indeling. In totaal 5 vaste slaapplaatsen en een riante zit in de kajuit en een ruime langskeuken.

  • CategorieSailing Yacht
  • Bouwjaar2001
  • Afmeting11.2 x 4.1 x 0.95 m
  • MateriaalSteel
Verkocht

Lemsteraak Roefaak de Rode Dreack

€ 79.000,00

Lemsteraak Roefaak eigenaarshut voor 2 personen, wastafel en natte cel, salon met vaste rondzit, dinette en kombuis. Bent u nieuwsgierig geworden naar dit prachtige schip? Neem dan gerust contact op met een van onze verkoopmakelaars.

  • CategorieFlat and round bottom
  • Bouwjaar1996
  • Afmeting10 x 3.8 x 0.8 m
  • MateriaalSteel

De familie platbodems zijn schepen die allemaal op een zelfde manier gebouwd zijn. Platbodems werden in het verleden veel gebruikt voor de vrachtvaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kolen en turf. Naast vrachtvaart werden de platbodems ook gebruikt in de visserij. Een platbodem is daarbij van origine een zeilboot, maar tegenwoordig vind je meerdere types platbodems met motor in de pleziervaart terug. De platbodem is te herkennen aan de knik in de overgang van het vlak naar de kim. Zo is de Lemsteraak een typische platbodem en werd vooral gebouwd van hout en tegenwoordig vooral in staal.

De platbodems hebben daarnaast een unieke mogelijkheid wat zich onderscheid van andere zeilschepen, de platbodem kan droogvallen. Dat is iets wat andere zeiljachten niet kunnen vanwege de kiel. 

Naast de mogelijkheid om droog te vallen, is het vaargebied van een platbodem heel groot. De platbodem heeft dankzij zijn kleine diepgang een sterk voordeel ten opzichte van andere schepen en  kan op plekken varen waar dat met andere kieljachten niet kan.

Typische platbodems

Typische platbodems die rondvaren zijn de Lemsteraak, de Schouw, de Botter, de Boeier, een Tjalk en een Tjotter. Zo wordt de Tjalk omschreven als een ‘manusje-van-alles’. Dit schip was vooral een transportschip. De grotere Tjalken werden ook gebruikt voor kustvaart. Een bekend Fries vrachtschip is het Skûtsje. Deze werd gebruikt voor vaart binnen Friesland. De Oostzeetjalk uit Groningen daarentegen werd veel steviger opgebouwd en is daardoor zeewaardig. Botters waren vissersboten die al een aantal eeuwen oud zijn. Denk hierbij aan ongeveer de eerste helft van de 19e eeuw. Botters zijn een van de meest bekende schepen die de oude Zuiderzee opgingen.