Surfen
Surfen is een sport waar je relatief jong mee kunt beginnen. Met name het supboarden en golfsurfen zijn, in vergelijking met kiten en windsurfen, makkelijk om mee te starten.
Met een paar lessen zijn ook het kite- en windsurfen onder de knie te krijgen. Laat je verrassen door hoe leuk het surfen is. Nederland is trouwens een perfect surfland: veel meren en een prachtige kustlijn. Dat betekent dat je op heel veel plaatsen kan genieten van deze leuke watersport.
Wees één met de golven
Er zijn verschillende golfsurfstijlen. De surfstijl hangt af van de plank en de golven waarop gesurft wordt.
- Longboarden deze surfboards zijn ongeveer 3 meter lang.
- Shortboarden deze surfboards zijn meestal tussen de 1,8 en 2,1 meter lang en hebben 3 vinnen.
- Skimboarden deze surfboards zijn klein en ontworpen om snel mee te manoeuvreren.
- Funboarden deze boards hebben een medium grootte en zijn bedoeld voor de beginnende watersporter.
Ik wilde altijd al golfsurfen, maar dacht dat dit alleen in het buitenland kon. Totdat ik een keer in Scheveningen een groep golfsurfers te water zag gaan. Een week erna heb ik een proefles gedaan. Ik surf altijd in een groep en vind het samen sporten super gezellig. Maar focus is belangrijk, anders lig je snel van je board.
Emma (19) Den Haag
Naast een surfboard heb je ook een leash. Dit is om te voorkomen dat je je board niet kwijt bent als je in water valt. Daarnaast is het volgende handig: surf wax, eventueel een pad (voor extra grip op het board) en vinnen onder het board.
Surfen aan de kust
Welkom op het water - Golfsurfen
Stap op een surfboard en voel je 1 met het water en de golven! Benieuwd welke watersport bij jou past? Check: www.welkomophetwater.nlGa vooruit met de wind...
Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij de sporter op een kleine surfplank staat en zich voort laat trekken door een kite, ofwel vlieger. Door het lifteffect van de vlieger kunnen kitesurfers hoog en ver springen.
Kitesurfen is een variant van het windsurfen. Het windsurfen beoefen je met behulp van een surfplank waarop een mast met een zeil is gemonteerd.
Welke surfsport past bij jou? Doe de watersportcheck en vindt het uit!
Masterclass windsurfen door Dorian Rijsselberghe
Een masterclass windsurfen - RTL LATE NIGHT
Nederlands windsurfer Dorian van Rijsselberghe geeft een masterclass windsurfen! Abonneer je via http://bit.ly/1A3ps7g voor het beste van RTL Late Night! Bekijk de hele aflevering op: http://www.rtlxl.nl/#!/gemist/rtl-late-night-301978 Website : http://www.rtllatenight.nl Facebook : https://www.facebook.com/rtllatenight Twitter : https://twitter.com/rtllatenight Instagram: https://www.instagram.com/rtllatenight/ Nieuwsbrief : http://www.rtl.nl/service/xl/nieuwsbrief/Check, check, dubbel check
Veiligheid is het belangrijkste aspect voordat je met surfen begint. Besteed daar voldoende aandacht aan.
Als het water erg koud is, draag dan een wetsuit. Wetsuits zijn er in allerlei verschillende diktes. Het is ook aan te raden om bij wat kouder weer een neopreen muts te dragen en surfschoenen. Via je hoofd en voeten koel je het snelste af. Je drijfvest draag je altijd. Smeer je bij mooi weer goed in en draag beschermde kleding. Op het water verkleur je snel!
Ga bij voorkeur niet alleen het water op om te surfen. Zorg dat je in zones surft die aangewezen zijn voor watersport en bewaakt worden door de reddingsbrigade. Laat altijd weten aan mensen op de kant dat je het water op gaat. En ben je niet ervaren? Neem eerst een paar lessen bij een waterssportschool...
- Weer - Houd het weer nauwlettend in de gaten. Is het verantwoordelijk om met de huidige voorspelling het water op te gaan?
- Safety gear - Gebruik safety gear en controleer je gear voordat je het water op gaat.
- Buddy - Heb je een buddy? Surfen doe je nooit alleen. Zorg dat je altijd met iemand anders gaat surfen of dat iemand anders jou in de gaten houdt.
- Lessen - Neem voldoende lessen bij een goede surfschool en wees je bewust van de risico's van het kite-, golf-, windsurfen.
- Watersportzone - Vraag de plaatselijke Reddingsbrigade / KNRM naar een veilige plaats om te surfen. Speciale zones zijn aangewezen als watersportzone. Je mag niet overal surfen.
Veelgestelde SURF-vragen
-
Waar kan ik leren surfen?
Bijna overal langs de Nederlandse kust zijn surfscholen te vinden. Er zijn een paar handige sites waar je de surfscholen bij jou in de buurt op kunt vinden:
HISWA Bedrijvengids - vind hier alle watersportopleidingen
HISWA Zeil- en vaarscholen - sommige zeilscholen bieden ook surf- en suplessen aan
Holland Surfing Association - bond voor golfsurfen
Nederlandse Kitesurf Vereniging - vereniging voor kitesurfers -
Heb ik een eigen kite en wetsuit nodig als ik ga surfen?
Bij de meeste surfscholen is het mogelijk om een wetsuit en kite te huren. Je hoeft dus niet direct al het materiaal aan te schaffen.
-
Sommige kiters doen de BROMFLY-check. Wat is dat?
BROMFLY staat voor een handige check:
Buddy - Kitesurfen doe je niet alleen. Heb je een maatje bij je zodat je op elkaar kan letten?
Release -Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren?
Obstakels - Kijk goed naar de obstakels in het gebied waar je gaat kiten. Obstakels zijn een veel voorkomende oorzaak van ernstige ongelukken.
Mesje - Heb je een mesje bij je om lijnen te kunnen doorsnijden in nood?
Forecast - Bekijk de weersvoorspelling voorafgaand aan het kiten
Leash - Een onderdeel binnen de uitrusting waarmee je je kite snel los kan krijgen. Werkt deze naar behoren?
Yes - Alle onderdelen hierboven gecontroleerd? En werkt het? Yes! Je kan veilig vertrekken!
Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past
Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.