Vissen Ontdek de hengelsport!

Vissen

De hengelsport is voor iedereen geschikt: jong & oud kan het leren. Geniet van de rust en de focus van het vissen op en aan het water. Vis aan de kant of ga het water op met een boot. Vissen geeft je een ander perspectief! In een paar eenvoudige stappen kun je zo gaan vissen.

Hengels in alle soorten en maten

Voor beginnende sportvissers

Als je voor het eerst gaat vissen, kun je het best beginnen met een vaste hengel. Dit is een hengel zonder molen, zodat je nog niet meteen hoeft te leren hoe je daarmee moet werpen. Met een vaste hengel kun je al heel veel soorten vissen vangen. Bijvoorbeeld blankvoorn, ruisvoorn, brasem, kolblei, baars, pos en zeelt laten zich heel goed vangen met een vaste hengel.

Voor de ervaren sportvisser

Als je goed hebt leren vissen met een vaste hengel, weet je hoe je een tuigje maakt, een haak aanzet en hoe je een vis moet landen en onthaken. Als je dit allemaal kunt, is het misschien leuk om ook een andere manier van vissen te proberen. Met een feederhengel kun je op dezelfde vissoorten vissen als met de vaste hengel. Je kunt er alleen verder mee uit de kant vissen en er zwaardere vissen meet landen. Je kunt ook met de pen op karper gaan vissen of met kunstaas op snoek. En als je in de buurt van het strand woont, kun je - als je wat ouder bent - ook vanaf het strand vissen op geep, zeebaars, bot en kabeljauw.

Laat je inspireren door VIS TV

VIS TV XL 2020 aflevering 8 promo

Geen video van VIS TV missen? Abonneer je op ons kanaal! vistv.nl facebook.com/vistvofficial instagram.com/vistvofficial

Een goede voorbereiding is het halve werk

 • Wil je graag het water op? Huur een boot bij een HISWA Erkend watersportbedrijf bij jou in de buurt. Mocht je liever een boot kopen? Motorboten geschikt voor het vissen zijn er in allerlei vormen en maten. 
 • Op de website van Fishing Info staan in een lijst alle hengelsportwinkels per provincie.

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wil je zonder zorgen het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wil zorgeloos varen.

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een cursus of het bemiddelen van de verkoop van uw boot. Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen. Klik hier voor meer informatie. 

Veelgestelde VIS-vragen

 • Welke wetten en regels zijn er bij sportvissen?

  Als sportvisser krijg je te maken met een aantal wetten en regels, bijvoorbeeld op het gebied van vereiste visdocumenten. Maar ook op het gebied van gesloten tijd aas- en vissoorten, minimummaten vissoorten en beschermde vissen. Indien je je niet aan deze regels houdt, kan dat een boete opleveren. Deze wetten en regels zijn opgedeeld in twee gebieden. Klik op onderstaande linkjes voor meer informatie op de website van Sportvisserij Nederland:

  Visserij in de binnenwateren
  Zeevisserij

 • Waar kan ik een boot huren of kopen voor het vissen?

  Klik hier voor alle erkende HISWA-bedrijven bij u in de buurt.

 • Welke VIS-pas heb ik nodig?

 • Waar mag ik vissen?

  Samen met je VIS-pas of Kleine VIS-pas vormt je Lijst van viswateren de schriftelijke toestemming om ergens te mogen vissen. In de lijsten van viswateren zijn de wateren opgenomen, waar je mag vissen met het betreffende document. Sportvisserij Nederland onderscheidt twee soorten lijsten met viswateren. Alle informatie over deze lijsten vind je op de website van Sportvisserij Nederland.

   

 • Waar vind ik alles over viswater, visstekken en visvoorzieningen?

  Plan je visdag met Visplanner! Alles over viswater, visstekken en visvoorzieningen:

  - Check direct op Google Maps waar je met jouw VISpas wel en niet mag vissen
  - Uitgebreide informatie over viswateren, inclusief de voorwaarden die er gelden
  - Vind de beste visstekken bij jou in de buurt en maak zelf visstekken aan
  - Vind de dichtstbijzijnde visvoorzieningen zoals: trailerhellingen, vissteigers, visbootverhuur, visvijvers en - opstapplaats voor charterschepen
  - Plan je route naar een hengelsportzaak bij jou in de buurt

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.