Leren varen? Zeilles voor jeugd
Leren varen?

Zeilles voor jeugd

Zeilen is niet alleen plezier op het water hebben, maar ook het ervaren van vrijheid, avontuur en snelheid. Alles met de juiste techniek, want dan beheers je de boot. De top 4 voordelen van leren zeilen:

 • Je wordt er zelfstandig van
 • Het geeft veel plezier en brengt je in beweging
 • Je maakt nieuwe vrienden
 • Nederland is bij uitstek geschikt om te zeilen
Ga op zeilkamp met je klas of vrienden

Ga op zeilkamp met je klas of vrienden

Kapitein op je eigen boot

Ga naar een HISWA Zeilschool

De instructeurs van alle CWO-erkende HISWA Zeilscholen staan voor jou klaar! Ze leren je stap voor stap om veilig met een zeilboot te varen. Uiteindelijk ben je in staat om overal te komen, over golven te spuiten en weer veilig thuis te keren. Ook leer je alle onderdelen van de boot, de regels op het water en hoe je een wedstrijd vaart.

Leer zeilen in ee...

Leer zeilen in een Optimist

Bij de meeste HISWA Zeilscholen wordt lesgegeven in de Optimist. Een kleine zeilboot die internationaal bij de jeugdklasse hoort. Wist je dat alle hedendaagse topzeilers als kind in een Optimist hebben leren zeilen?

De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard te scheuren over de plas, maar kan ook zonder problemen op het IJsselmeer varen. Doordat de Optimist geen gewicht heeft onder de boot kan hij omslaan, maar je leert tijdens jouw zeillessen om de boot weer rechtop te zetten. Spannend toch?!

Watersporten is de leukste sport die er is

Vaar je liever met z'n tweeën dan zijn er meerdere mogelijkheden van boten: Laser Pico, Topper Topaz, RS Feva of Cadet. Het zijn allemaal snelle boten met twee zeilen en sommige hebben zelfs een spinnaker. Ze kunnen tegen een stootje en als ze omslaan, kunnen ze snel weer overeind gezet worden.

Voor elke leeftijdscategorie

Voor elke leeftijdscategorie

Heb jij je zwemdiploma? Dan mag je vanaf 5 jaar al op zeilles. Neem van te voren wel even contact op met een HISWA Zeilschool in jouw buurt voor meer informatie.

 • Zeilen voor kinderen 5 tot 10 jaar

  Vanaf 5 jaar mag je al op zeilles. Er zijn verschillende soorten boten waarin je mag varen: wat dacht je van een Optimist of Laerling!

  Een Optimist is een stabiel en onzinkbaar bootje. De Laerling lijkt op een Valk maar is veel kleiner en moet je met twee personen besturen. Onze ervaren instructeurs vertellen precies wat je moet doen. Zo krijg je zeilen snel onder de knie. De HISWA-zeilscholen bieden verschillende cursussen aan; van eenmaal per week tot een heel weekend lang. Neem contact op met een HISWA-zeilschool in jouw buurt voor meer informatie.

 • Zeilen voor jeugd van 11 - 14 jaar

  Ben je tussen 11 - 14 jaar dan kun je varen in snellere boten met een kiel.

  Voorbeelden hiervan zijn een Laerling of een RS-Feva. In beide gevallen vaar je met z'n tweeën. De Laerling is het kleine broertje van de Yngling (Olympische klasse). Deze boot heeft standaard een fok en een grootzeil. Daarom vaar je samen. Je leert op die manier niet alleen goed zeilen, maar ook samenwerken.

  De RS-Feva is alleen voor cursisten die al het diploma CWO-II jeugdzeilen hebben. Want een aantal technieken moet je echt onder de knie hebben voordat je in een Feva stapt. Als je 12 jaar of ouder bent mag je varen in een Feva-XL of Vago.

 • Zeilen voor jongeren van 15-18 jaar

  Ben je tussen de 15 en 18 jaar dan hebben we mooie programma's voor je. Of je nou een beginnende watersporter bent of een gevorderde: bij een HISWA zeilschool ben je aan het juiste adres!

  Naast zeilen zijn er ook leuke programma's op het land zoals chillen bij een kampvuur of een nachtdropping! Kom je samen met je vrienden dan regelen we dat je samen in één boot kan. 

  Bij veel zeil- en vaarscholen heb je naast het zeilen ook de mogelijkheid om andere watersporten te doen, bijvoorbeeld suppen of surfen. Watersporten bij een HISWA zeilschool is niet alleen heel gezellig, maar geeft je vooral veel actie op en rond het water. 

 • Zeildiploma voor kinderen

  Zeilen is natuurlijk nog leuker wanneer je een diploma hebt behaald. Na één week les kun je al het diploma Jeugdkielboot-1 halen.

  Met ervaring in een Optimist haal je een tweede diploma. Bij diploma jeugdkielboot-3 gaan we aan de slag met de spinaker.

Leer ook watersporten

Alle kinderen kunnen leren zeilen. HISWA Watersportscholen organiseren daarom met regelmaat leuke kennismakingsdagen. Of de jeugd dat leuk vindt? Zeker! De kinderen vertellen er over in deze video.