Zeilles voor jeugd Leren zeilen? Ga op zeilkamp!
Zeilles voor jeugd

Leren zeilen? Ga op zeilkamp!

Zeilen is niet alleen plezier op het water hebben, maar ook het ervaren van vrijheid, avontuur en snelheid. Alles met de juiste techniek, want dan beheers je de boot.

De top 4 voordelen van leren zeilen:

 • Je wordt er zelfstandig van
 • Het geeft veel plezier en brengt je in beweging
 • Je maakt nieuwe vrienden
 • Nederland is bij uitstek geschikt om te zeilen

Ga naar een HISWA Zeilschool

Kapitein op je eigen boot? Ga naar een CWO-erkende HISWA Zeilschool bij jou in de buurt. De instructeurs staan voor jou klaar!

De instructeurs leren je stap voor stap om veilig met een zeilboot te varen. Uiteindelijk ben je in staat om overal te komen, over golven te spuiten en weer veilig thuis te keren. Ook leer je alle onderdelen van de boot, de regels op het water en hoe je een wedstrijd vaart.

Hoe je les krijgt
Bij de meeste HISWA Zeilscholen wordt lesgegeven in de Optimist. Dit is een kleine zeilboot die internationaal bij de jeugdklasse hoort. Wist je dat alle hedendaagse topzeilers als kind in een Optimist hebben leren zeilen? De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard te scheuren over de plas, maar kan ook zonder problemen op het IJsselmeer varen. Doordat de Optimist geen gewicht heeft onder de boot kan hij omslaan, maar je leert tijdens jouw zeillessen om de boot weer rechtop te zetten. Spannend toch?!

Vaar je liever met z'n tweeën dan zijn er meerdere mogelijkheden van boten: Laser Pico, Topper Topaz, RS Feva of Cadet. Het zijn allemaal snelle boten met twee zeilen en sommige hebben zelfs een spinnaker. Ze kunnen tegen een stootje en als ze omslaan, kunnen ze snel weer overeind gezet worden.

Wat betekent CWO-erkend?
Kies altijd voor een CWO-aangesloten vaarschool of vereniging. Alle HISWA Zeilscholen zijn sowieso CWO-erkend. De CWO (Stichting Commissie Watersport Opleidingen) heeft ruim 180 aangesloten opleidingslocaties die voldoen aan de CWO-standaard wat betreft kwaliteit en veiligheid. Lees hier meer over de CWO.

Veelgestelde vragen

 • Hoe oud moet je zijn om op zeilles te gaan?

  Heb jij je zwemdiploma? Dan mag je vanaf 5 jaar al op zeilles. Toch is dit bij sommige zeilscholen anders. Neem van te voren dus contact op met een HISWA Zeilschool in jouw buurt voor meer informatie.

 • In welke boot leer je zeilen?

  Er zijn verschillende soorten boten waarin je mag varen: wat dacht je van een Optimist of Laerling! Een Optimist is een stabiel en onzinkbaar bootje. De Laerling lijkt op een Valk maar is veel kleiner en moet je met twee personen besturen.

  De ervaren instructeurs vertellen precies wat je moet doen. Zo krijg je jouw bootje snel onder de knie.

 • Hoe haal ik een zeildiploma?

  Zeilen is natuurlijk nog leuker wanneer je een diploma hebt behaald. Na één week les kun je al het diploma Jeugdkielboot-1 halen. Met ervaring in een Optimist haal je een tweede diploma. Bij diploma jeugdkielboot-3 gaan we aan de slag met de spinaker.

  Alle HISWA Zeilscholen zijn aangesloten bij de CWO. De CWO geeft de officiële zeildiploma's uit.

 • Wat is een zeilkamp?

  De meeste zeilscholen bieden cursussen aan in de vorm van zeilkampen. Je blijft meerdere dagen, zo leer je snel zeilen en het is natuurlijk erg gezellig. Overdag zeil je en 's avonds zijn er leuke activiteiten en thema-avonden. Met nieuwe kennis en een boel nieuwe vrienden kom jij thuis.

 • Ik ben 11-14 jaar en wil (beter) leren zeilen. Waar kan ik terecht?

  Ben je tussen 11 - 14 jaar dan kun je varen in snellere boten met een kiel. Voorbeelden hiervan zijn een Laerling of een RS-Feva. In beide gevallen vaar je met z'n tweeën. Je kunt hiervoor terecht bij de HISWA Zeilscholen door het hele land.

  De Laerling is het kleine broertje van de Yngling (Olympische klasse). Deze boot heeft standaard een fok en een grootzeil. Daarom vaar je samen. Je leert op die manier niet alleen goed zeilen, maar ook samenwerken.

  De RS-Feva is alleen voor cursisten die al het diploma CWO-II jeugdzeilen hebben, want een aantal technieken moet je echt onder de knie hebben voordat je in een Feva stapt. Als je 12 jaar of ouder bent mag je varen in een Feva-XL of Vago.

 • Ik ben 15-18 jaar en wil (beter) leren zeilen. Waar kan ik terecht?

  Ben je tussen de 15 en 18 jaar dan hebben de HISWA Zeilscholen mooie programma's voor je. Of je nou een beginnende watersporter bent of een gevorderde: bij een HISWA zeilschool ben je aan het juiste adres!

  Naast zeilen zijn er ook leuke programma's op het land, zoals chillen bij een kampvuur of een nachtdropping. Kom je samen met je vrienden dan regelen we dat je samen in één boot kan.

  Bij veel zeil- en vaarscholen heb je naast het zeilen ook de mogelijkheid om andere watersporten te doen, bijvoorbeeld suppen of surfen. Watersporten bij een HISWA zeilschool is niet alleen heel gezellig, maar geeft je vooral veel actie op en rond het water.

Leren watersporten

Alle kinderen kunnen leren zeilen. HISWA Watersportscholen organiseren daarom met regelmaat leuke kennismakingsdagen. Of de jeugd dat leuk vindt? Zeker! De kinderen vertellen er over in deze video.

Welkom op het water - Kinderen en Watersportactiviteiten Monnickendam

Lekker suppen, surfen en zeilen in Monnickendam! Deze kinderen gingen drie woensdagmiddagen het water op en konden zich uitleven met deze sporten! Ideaal, zo in de zomer!
Kolomblokken 3 op...

Kon ik maar varen...

Dat kan! Waar wacht je nog op? Iedereen kan leren varen. Soms mag je zelfs al varen zonder vaarbewijs. Maar de regels kennen is in ieder geval een must. Doe je kennis van het varen op bij een HISWA Vaarschool middels een theoretische cursus of praktijkles. Voor je het weet bestuur jij jouw eigen boot. Heerlijk toch! Wie wil dat nou niet...