Spreekbeurt over watersport

Welke watersporten zijn er?

Welke watersporten zijn er?

Er zijn veel verschillende watersporten die je kunt doen. Dit zijn de belangrijkste:

Zeilen

Zeilen doe je met een zeilboot. Je maakt gebruik van de wind die in de zeilen blaast. Door de kracht en de richting van de wind komt het zeil in beweging en gaat de boot vooruit.

  • Als de wind van voren komt, dan heet dat: in de wind.
  • Als de wind schuin van voren komt, dan heet dat: aan de wind.
  • Als de wind van de zijkant komt, dan heet dat: halve wind.
  • Als de wind schuin van achter komt, dan heet dat: ruime wind.
  • Als de wind van achter komt, dan heet dat: voor de wind.

Vraag voor in de klas: wanneer denk je dat je het snelste vaart?

Antwoord: dat is bij halve wind.

Motorbootvaren

Zoals de naam al zegt: dit is varen met een boot met een motor. De motor zorgt ervoor dat de boot vooruit gaat, eigenlijk net als bij een auto. Je kunt op verschillende motorboten varen: je hebt bijvoorbeeld open motorboten zoals sloepen en rubberboten. En je hebt motorboten met een kajuit, dat wil zeggen dat ze dicht zijn en dat er een binnenruimte is waar je kunt slapen.

Roeien

Roeien is een watersport waarbij je met behulp van een roeiriem een roeiboot vooruitbeweegt. Roeien doe je op basis van spierkracht. Je zit met je gezicht tegengesteld aan de vaarrichting: je roeit eigenlijk achteruit.

Kanovaren

Kanovaren of kanoën doe je in een kano. Je gebruikt daarbij een peddel. Je zit met het gezicht in de vaarrichting.

Windsurfen

Windsurfen is een watersport die je beoefent met een surfplank met daarop een mast en een zeil. Het lijkt op zeilen omdat je ook gebruik maakt van de wind om vooruit te komen.

Kitesurfen

Kitesurfen lijkt een beetje op windsurfen. De kiter staat op een kleine surfplank en laat zich voort trekken door een kite: een soort vlieger).

Waterskiën

Bij waterskiën sta je op een soort ski’s. Je wordt door het water vooruit getrokken door een boot of kabelskibaan. Tussen de boot en de waterskiër zit een touw of kabel.

Wakeboarden

Wakeboarden lijkt een beetje op waterskiën, alleen sta je niet op ski’s maar op een kleine surfplank. Via een touw word je door een boot of een kabelbaan over het water getrokken. Het is een sport waar vooral veel stunts mee worden uitgehaald (tricks).

Suppen

Suppen komt van SUP: Stand Up Paddle. Bij suppen sta je op een soort surfplank en maak je gebruik van een peddel (net zoals bij kanoën) om vooruit te komen.


Op de foto: een motorboot, zeilboot en speedboot