Varen in het Hollandse Plassengebied

Varen in het Groene Hart

Varen in het Groene Hart

Het waterrijke Hollandse Plassengebied ligt in Zuid Holland ook wel het Groene Hart genaamd. Het bestaat uit vele meren, plassen, riviertjes en sloten afgewisseld met weidse polders.

De door turfwinning ontstane veenplassen zijn nu een eldorado voor watersportliefhebbers en natuurzoekers. De Hollandse plassen liggen tevens midden tussen enkele bekendste Hollandse plaatsen zoals Leiden en Delft waar je heerlijk kunt shoppen of een museum kan bezoeken.

Varen op De Sloterplas

Varen op De Sloterplas

De Sloterplas ligt in het midden van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. De plas werd gegraven tussen 1948 en 1956 en is circa 30 meter diep. De Sloterplas wordt, vooral aan de zuidoost-kant, gebruikt voor zeil-, kano-, hengel- en duik- sport. Zowel aan de noordwestkant, als aan de zuidoostkant ligt een haventje voor zeil- en motorboten. De Sloterplas ligt op polderpeil (NAP -2.10) en is via verschillende grachten met de stad en met de Ringvaart van de Haarlemmermeer verbonden. Via de Burgemeester Cramergracht en de schutsluis aldaar (Burgemeester Cramergrachtsluis) met het stadspeil (NAP -0.40) van de Burgemeester van Tienhovengracht en de Erasmusgracht. Via de Slotervaart is er een verbinding naar de Westlandgrachtsluis, die de peilscheiding vormt met het stadspeil van de Westlandgracht (NAP -0.40). Bij het dorp Sloten de Akersluis, die de peilscheiding vormt tussen de Slotervaart en het boezempeil van de Ringvaart van de Haarlemmermeer (NAP -0.60).

Varen op de Westeinderplassen

Varen op de Westeinderplassen

Een heerlijk plassengebied in de regio van Aalsmeer. De Westeinderplassen, ook wel de Poel genoemd door de plaatselijke bevolking, is ontstaan door het afgraven van veen voor de turfwinning.  De meeste polders zijn in de 19e eeuw ingepolderd en de Westeinderplassen bleven gelukkig voor ons watersporters uiteindelijk over. De Westeinderplassen, die een oppervlakte van ruim 10 km² hebben, bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen. De plassen zijn met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. Je kunt er zwemmen, zeilen, windsurfen, roeien en motorbootvaren. 

Langs de oevers van de Westeinderplassen zijn tientallen jachthavens gelegen. De recreatiegebieden met strandjes kun je vinden bij Vrouwentroost en Aalsmeer (bij de watertoren). Van april tot en met oktober zijn er veel recreanten te vinden op en rond de Westeinderplassen. De Westeinderplassen zijn via de Ringvaart (rond de Haarlemmermeer verbonden met andere kanalen en plassen zoals de Nieuwe Meer en uiteraard de Kagerplassen. De vele eilandjes die gelegen zijn in de Westeinderplassen zijn veelal in particulier eigendom dus kijk even goed uit of je hier mag aanmeren. Op het voormalige Starteiland ben je welkom en mag je aanmeren. 

Varen op de Kagerplassen

Varen op de Kagerplassen

De Kagerplassen en het naastgelegen Braassemermeer zijn watergebieden waar het vooral tijdens zomerse dagen gezellig druk is. Rond de Kaag, de Braassem en de Wijde Aa zijn veel HISWA jachthavens voor watersporters aanwezig en een terrasje aan het water pakken is hier prima mogelijk. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien zijn. 

Vanaf de Kagerplassen is het een aanrader om aan wal te gaan bij het schilderachtige eilandje De Kaag. Het eiland heeft een pontverbinding met het vaste land. De Kaag is een goede uitvalsbasis voor een heerlijke lunch, picknick of voor een kop koffie op één van de vele terrasjes aan het water.

Varen op het Braassemermeer

Het Braassemermeer ligt naast De Kagerplassen. Dit gebied kenmerkt zich ook door de vele molens in het landschap die vanaf het water goed te zien. De actieve watersporter kan fantastisch terecht op het Braassemermeer. Verreweg de meeste watersporters varen met een sloep of zeilen, van jong tot oud, in optimisten en polyvalken. 

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Rondom Nieuwkoop heb je vele kleine wateren waar je met je boot heerlijk kan genieten van prachtige natuur, de rust en de ruimte van de Nieuwkoopse Plassen. De vele plassen rondom Nieuwkoop worden afgewisseld door uitgestrekte rietvelden, waar de rietteelt nog plaatsvindt. Het gebied kent veel purperreigers  en je kunt ook otters tegenkomen. Meer info op de website van Natuurmonumenten

Vlietland, een recreatiegebied van formaat

Vlietland, een recreatiegebied van formaat

Ooit een zandwingebied in de zeventiger jaren maar inmiddels is Vlietland geworden tot een bijzonder aantrekkelijk (gratis toegankelijk) recreatie- en watersportgebied. Het hart van Vlietland wordt gevormd door meren van in totaal circa 130 hectare waar je prachtig kunt zeilen, sloepvaren, zwemmen en vissen. Ga er eens kijken!

Varen op de Reeuwijkse plassen

Varen op de Reeuwijkse plassen

De Reeuwijkse plassen zijn dertien plassen tussen Bodegraven en Gouda, ten oosten van het dorp Reeuwijk. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de 'Grote Ontginning' nog valt te herkennen. De totale oppervlakte is circa 735 hectare.

Tegenwoordig worden de veenplassen gebruikt voor recreatie. De plassen Sloene, Broekvelden/Vettenbroek, Klein Elfhoeven en Ravensberg zijn verboden voor motorvaartuigen. Op de overige plassen zijn motorvaartuigen toegestaan, met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur. Op 's-Gravenbroek en Elfhoeven worden zeilwedstrijden gehouden, onder andere de jaarlijkse Goudse Zeilweek. 

Vaargebieden

De mooiste vaargebieden in Nederland

Van Friesland tot Zeeland en het IJsselmeer tot de Hollandse Plassen, wij hebben de mooiste vaargebieden voor je volgende vaarvakantie op een rijtje gezet, bekijk de populairste bestemmingen van Nederland!