Varen op het IJsselmeer

Varen op het IJsselmeer

De vele kleine en grote jachthavens rondom het IJsselmeer bieden een prachtig uitvalsbasis om van het ene naar het andere Zuiderzeestadje te varen.

Iedere plaats heeft z’n eigen karakter kenmerkt zich door 17e eeuws uiterlijk. In deze periode, ook wel de Gouden Eeuw genoemd, behoorde Nederland tot de machtigste landen ter wereld en maakte een enorme bloeiperiode door. Nederlandse schepen verkenden de wereld en voerden porselein, stoffen en kruiden aan in de havensteden.

Veel van deze sfeervolle plaatjes zijn vastgelegd door bekende schilders, inclusief de zo kenmerkende Hollandse luchten. Kijk maar eens in Stavoren, Hindeloopen, Workum aan de Friese kust of steek over naar Medemblik, Hoorn of Enkhuizen of even verder naar Amsterdam. Je weet niet wat je ziet en waant je in iedere plaats terug in de tijd.

Oud-Hollandse sferen

Rondom het IJsselmeer bevinden zich prachtige oud-Hollandse dorpjes en stadjes. Erg leuk om aan te doen met de boot!

Ervaar de sfeer van de traditionele vissersdorpen Monnickendam, Marken, Volendam en de kaasstad Edam, het roemrijke verleden van de VOC steden Hoorn, Enkhuizen en de Friese Hanzestad Stavoren, de voormalige eilanden Urk en Schokland en de prachtige vestingstad Naarden. Tezamen vormen ze één van de mooiste en meest authentieke stukjes van Nederland.

Korte zeiltochten en gevarieerd vaarprogramma

Van het IJsselmeer naar het Ketelmeer

 • 1. IJsselmeer

  Als beschutte zeekom afgeschermd door de Afsluitdijk biedt het IJsselmeer perfecte uitkomst bij korte zeiltochten of een gevarieerd vaarprogramma. Bereik bijzondere bestemmingen. Maak bijvoorbeeld een dagtocht rond het schiereiland Marken, het voormalig forteiland Pampus, het rustieke Durgerdam of een onbewoond eilandje voor de Muider kust.

 • 2. Markermeer

  Vanuit het IJsselmeer kunt u doorsteken naar het Markermeer. Het Markermeer is een 700 km2 groot meer gelegen tussen Noord-Holland, Flevoland en het Noordelijk IJsselmeer. Een zeileldorado, maar ook met de motorboot zeker de moeite waard.

 • 3. IJmeer

  Daar waar je de horizon kunt zien en de wind op je huid kunt voelen, ook wel het Blauwe hart genoemd. Wanneer je vanuit het Markermeer naar het zuiden doorvaart kom je op het IJmeer terecht, gelegen tussen Amsterdam en Almere. Ben je het grote water even zat? Leg dan aan bij een van de eilanden.

 • 4. Gooimeer

  Oevers die worden gedomineerd door riet en zoetwatermoeras en waar vogels de lucht sieren. Wanneer je op het Gooimeer vaart, raak het land niet uit zicht. Er zijn dan ook tal van leuke aanlegmogelijkheden. Bezoek Naarden, Huizen en Almere. Of kies voor een dagje strand om te recreëren. 

 • 5. Eemmeer

  Het eiland ‘de Dode Hond’ bevindt zich in het Eemmeer. Een aparte naam op zich, maar een prachtige plek om te bezoeken en zelfs te overnachten. Het meer leent zich uitstekend voor het zeilen. Het bezoeken van het oude vissersdorpje Spakenborg is ook zeker de moeite waard!  

 • 6. Wolderwijd

  Wanneer u een dag gaat varen, hoeft de motor niet altijd te draaien. Aan het vaargebied de Wolderwijd grenzen de steden Zeewolde en Harderwijk. Met ruim voldoende aanlegmogelijkheden kun je ideaal per boot van plek naar plek.?

 • 7. Veluwemeer

  Actie of ontspanning? Dit meer biedt zeer veel recreatiemogelijkheden. Windsurfen, zeilen, rondvaarten, vissen, zwemmen... Aan het Veluwemeer bevinden zich veel havens en stranden. Ideaal om wat langzamer doorheen te varen.

 • 8. Ketelmeer

  Midden in het Ketelmeer ligt een waterbouwkundig werk in de vorm van een oog. Dit is het IJsseloog, een kunstmatig eiland met het doel verontreinigd slib uit de bodem van het meer te bergen. Bijzonder om te zien... 

Vaargebieden

De mooiste vaargebieden in Nederland

Van Friesland tot Zeeland en het IJsselmeer tot de Hollandse Plassen, wij hebben de mooiste vaargebieden voor je volgende vaarvakantie op een rijtje gezet, bekijk de populairste bestemmingen van Nederland!