Motorboot varen Welkom op het water! 

Ontdek een nieuwe wereld: stap aan boord!

Motorboot varen

Nederland houdt van water, al een hele lange tijd! Wist je dat de eerste boot ter wereld is gevonden in Nederland?! Ja, echt waar. En wel in Drenthe. Dit was een kano, gemaakt van een uitgeholde boomstam. Tegenwoordig zijn er boten in allerlei vormen en maten. Ben jij er klaar voor om te gaan varen?

Je pakt je spullen en stapt aan boord... Op weg naar een andere wereld. Heerlijk het water op! Alleen, met familie of vrienden. In een sloep of een snelle motorboot. Wat is jouw favoriete boot?

Als beginnende watersporter is het huren van een boot voor een dagdeel een goede eerste kennismaking met het water. Wist je al dat je op veel boten mag varen zonder vaarbewijs?

Kies de boot die bij jou past...

Boten zijn er in allerlei soorten en maten. Belangrijk is om bij jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt in het recreëren op het water. Ben je van de snelheid of vind je het fijn om rustig te varen? Wil je de boot gebruiken om op te overnachten en moet er sanitair aan boord zijn of heb je liever een basic verblijf? Wat is je budget? Beschik je over een vaarbewijs of nog niet? Op welke wateren wil je varen: het IJsselmeer, de grachten, langs de kust of op de Friese meren? Kortom: veel vragen die belangrijk zijn in de keuze van een boot. Laat je adviseren door een HISWA-specialist bij jou in de buurt. 

Nog nooit gevaren? Doe een cursus!
Mocht je nog geen ervaring hebben in het varen, dan is het handig om een praktijkcursus te volgen. Een boot gedraagt zich immers anders dan bijvoorbeeld een auto. In deze cursus leer je onder andere het aan- en afmeren, het manoevreren, gebruik van verlichting, etc. Mocht je niet handig zijn in het onderhoud en/of zoek je een stalling? Er zijn veel HISWA-bedrijven die je hierbij graag helpen. Zij ontzorgen jou en dragen bij aan het optimale plezier van watersporten.

Een dag varen hoeft niet duur te zijn
Op pad met een boot; het hoeft niet duur te zijn. Gemiddeld kost een vaardag 116 euro, inclusief brandstof, eten en overige activiteiten. Deel dat bedrag door het gezelschap met wie je op pad gaat en jouw fijne dag op het water kan niet meer stuk. Huur een motorboot of bekijk het aanbod nieuwe motorboten en tweedehands motorboten te koop.

Laat je inspireren...

Welkom op het water - motorboot varen - tocht naar Amsterdam

Ontdek hoe leuk het varen met een motorboot kan zijn. Varen en op het water zijn geeft je een ander perspectief en brengt je in een andere wereld. Voor meer informatie: www.welkomophetwater.nl

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wil je zonder zorgen het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wil zorgeloos varen.

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een cursus of het bemiddelen van de verkoop van uw boot. Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen.

Vaarbewijs: wel of niet nodig?

Met het behalen van examen Klein Vaarbewijs heb je basiskennis van de regels en veiligheidsmaatregelen als je het water op gaat. Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor:

  • Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
  • Motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 km/u door het water; dit zijn ook jetski’s, waterscooters en gemotoriseerde roei-, vis- en rubberboten die deze snelheidsgrens overschrijden
  • Bepaalde schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt, met een lengte tussen de 15 en 20 meter

Een boot gedraagt zich anders dan een auto. Het ‘parkeren’ van een boot – aanleggen of afmeren – vraagt gewenning. Elk type boot heeft zijn eigen vaargedrag. Grootte, rompvorm, schroefwerking (wieleffect) spelen een rol. Daar komen wind, golven en stroom bij. In sluizen, bruggen en bij havens, overal moet je de boot onder controle hebben. Ook als een vaarbewijs bij jouw boot niet verplicht is, is het aan te raden om je te verdiepen in de vaarregels en te oefenen met het onder controle hebben van de boot. Het is goed voor je eigen veiligheid als schipper en geeft je veel meer vertrouwen en vaarplezier! 

Veiligheid

Voordat je aan boord stapt, dien je te denken aan de veiligheid van een ieder in de boot. Hieronder volgen een paar handige tips:  

Voordat je gaat varen is het zaak een aantal dingen goed op orde te hebben. Is je boot technisch in orde, krijgt het regelmatig onderhoud? Check of je een schone en volle tank hebt controleer de accu's, het koelwater en motoroliepeil. Heb je alles bij je, zoals een actuele waterkaart, geschikte reddingvesten, een EHBO-kit, dodemanskoordje, communicatiemiddelen, ankergerei, brandblusser, noodsignalen, radarreflector, etc.? Ken je de vaarregels, weet je hoe je in allerlei situaties die je onderweg kunt tegenkomen moet handelen? Weet je de weersvoorspellingen? Kortom check alles goed, zodat je niet onnodig voor verrassingen komt te staan. 

De organisatie Varen doe je Samen! heeft een handige brochure over veiligheid aan boord. Bekijk hier de website.

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.