Suppen Stand Up Paddling: je kan zo het water op!

Relaxed door de grachten of dwars door de branding...

Suppen

Suppen staat voor 'stand-up-paddle'. Het is ontstaan op Hawaii door de lifeguards die op hun surfboard gingen staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Door een lange peddel kunnen de suppers op hun board blijven staan, in tegenstelling tot de surfers die liggend moeten peddelen.

Relaxed door de grachten of misschien wel op zee? Ervaar wat suppen met je doet! Staand op een groot supboard beweeg je je voort met een speciale suppaddle. Met een beetje focus, een goede balans en veel sportiviteit is deze sport gemakkelijk te doen. Juist voor de beginnende watersporter is suppen een goede sport om mee te starten. 

Nederland is een uitstekend land om te suppen. Een tocht door de grachten in de binnenstad, de prachtige meren of rivieren zijn een uitstekende training. Je gebruikt bij het suppen erg veel spieren en het is goed voor je balans. 

Combinatie van heerlijk sporten en toch relaxed

Suppen is een laagdrempelige watersport. Maar wat heb je nodig om het water op te gaan als beginnende supper?

 • Een supboard en peddel: de grootte van het board en de peddel zijn afhankelijk van je lengte en gewicht. 
 • Bekijk het weer: draag bij kou een wetsuit. Bedek goed je voeten en hoofd. Hier koel je het snelste af. Smeer je bij mooi weer goed in en draag beschermde kleding. 
 • Denk om je veiligheid: ga bij voorkeur niet alleen het water op,  draag een drijfvest en als je niet ervaren bent neem eerst een paar lessen bij een waterspportschool. Zorg dat je in zones supt die aangewezen zijn voor watersport en bewaakt worden door de reddingsbrigade.

Ik ben vorig jaar samen met mijn vriend begonnen met suppen: het werkt verslavend. De techniek hadden we vrij snel door. Af en toe huren we een board op het strand. Naast dat we lekker sporten, is het ook heel relaxed.

Fien (22)

Suppen - een sport voor iedereen!

Welkom op het water I Suppen

SUP = Stand Up Paddling.... we like it. Het is niet moeilijk, ontzettend leuk en goed voor je lichaam. Het is een gemakkelijke sport om mee te starten. Probeer het ook eens... Check www.welkomophetwater.nl voor meer info.

Doe zaken met een HISWA-bedrijf

Als watersporter wil je zonder zorgen het water op. Genieten van de vrijheid, het uitzicht, de zon... Een dag op het water voelt vaak als een week vakantie. Kortom je wil zorgeloos varen.

Watersportbedrijven die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging zijn betrouwbare partners. Je kunt gerust zaken met hen doen. Of het nu gaat om het kopen, repareren of huren van een boot, bij het volgen van een cursus of het bemiddelen van de verkoop van uw boot. Kies voor een HISWA-lid, dan ben je altijd beter uit. Ze zijn herkenbaar aan het rood-wit-blauwe logo. Zakendoen met een HISWA-lid is zorgeloos varen. Klik hier voor meer informatie. 

Veelgestelde SUP-vragen

 • Wat heb ik nodig om te suppen?

  Een plank + peddel = plezier

 • Welke SUP-planken zijn er?

  Veel mensen die beginnen met suppen kiezen in eerste instantie voor een allround board. Deze boards zijn zowel op vlakwater als op zee te gebruiken. Deze planken zijn net wat langer waardoor ze goed glijden. Er bestaan harde boards en opblaasbare planken. Ook zijn sommige planken wat breder, zodat je bijvoorbeeld ook goed aan yoga kan doen op je board.

  Koop jouw SUP-plank bij een HISWA-bedrijf! 

 • Waar kan ik suppen?

  Suppen kan je op elk water in Nederland doen. Lees hier meer over de vaargebieden in Nederland.

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.