Btw-situaties Hoe zit het met de btw als ...
Btw-situaties

Hoe zit het met de btw als je een boot koopt?

De btw is een belangrijk onderwerp wanneer je, als privépersoon, een boot koopt. Bij de aankoop van een boot kun je te maken krijgen met verschillende btw-situaties. 
 

Koop je een gebruikte boot van een particulier?

Vraag dan altijd of de douane een zogenoemde btw-verklaring heeft afgegeven voor de boot. En/of er ander bewijs is dat de btw in het verleden is betaald - en niet weer is terugontvangen..

Hierbij kun je denken aan de oorspronkelijke aankoopfactuur waarop de btw aan een particulier is berekend. Of aan een namens een particulier ingediende invoeraangifte waarop btw in rekening is gebracht. Of aan een door een particulier ingediende btw-aangifte voor de binnen de EU aankoop van een nieuwe boot.

Is er onvoldoende bewijs dat de btw in het verleden is betaald? Hou er dan rekening mee dat je bij controle door de douane alsnog btw moet betalen bij gebruik van de boot in Nederland of een ander EU-land. Als je geen btw-verklaring van de douane hebt, maar wel kunt bewijzen dat de Nederlandse btw is betaald, dan kun je de zogenoemde btw-verklaring ook zelf aanvragen bij de douane of een HISWA Makelaar vragen dit voor je te regelen.

Tekst: mr. Iris Duinker en drs. Klaas Dijkstra van DHK Tax & Legal, HISWA preferred supplier en specialist op het gebied van btw en watersport 

Koop je een gebruikte boot bij een bedrijf?

Koop je een gebruikte boot van een ondernemer, dan brengt de ondernemer hiervoor btw aan jou in rekening. Heeft de ondernemer de boot destijds aangekocht van een particulier? Dan is het mogelijk dat de ondernemer de zogenoemde margeregeling heeft toegepast. De factuur maakt dan geen melding van een btw-bedrag, maar vermeldt de term margeregeling.

Houd daarom bij de aankoop van een gebruikte boot van een ondernemer in de gaten of je een factuur ontvangt waarop een btw-bedrag is vermeld of waarop margeregeling staat. Met dergelijke facturen kun je aantonen dat je de btw hebt betaald en kun je eventueel een btw-verklaring aanvragen bij de douane.  

Koop je een nieuwe boot bij een bedrijf, voor gebruik in Nederland?

Volgens de btw-wetgeving is een boot nieuw als de boot niet ouder is dan drie maanden na eerste ingebruikneming of als niet meer dan 100 vaaruren op de teller staan. Koop je een nieuwe boot bij een bedrijf, voor gebruik in Nederland? Dan brengt de ondernemer Nederlandse btw aan jou in rekening. Hij gebruikt hiervoor het hoge btw-tarief van 21%. De factuur geldt als bewijs dat je de boot kwalificeert als btw betaald. Bewaar deze factuur goed en vraag ook bij de douane een btw-verklaring aan, zodat jij - of een eventuele latere koper - de btw betaald-status van de boot ook in de toekomst kan aantonen. 

Koop je een nieuwe boot bij een bedrijf en gebruik je de boot in een ander EU-land dan het EU-land van aankoop?

Volgens de btw-wetgeving is een boot nieuw als de boot niet ouder is dan drie maanden na eerste ingebruikneming of als er niet meer dan 100 vaaruren op de teller staan. Koop je een nieuwe boot van een ondernemer voor gebruik in een ander EU-land dan het EU-land van aankoop? Dan geldt het uitgangspunt dat je zelf de btw moet aangeven en betalen in het EU-land van gebruik en bestemming. In Nederland hoef je dan geen btw te betalen.

Zorg ervoor dat je tijdig informeert naar de formaliteiten die in deze situatie moeten worden vermeld. Uiteraard kunnen ook de HISWA Jachtbouwers je hierbij helpen.

Kolomblokken 3 op...

Zorgeloos varen? Koop je boot bij een HISWA-bedrijf: dat is optimaal genieten op het water.

Tweedehands boot gekocht? Kies voor zekerheid en laat een aankoopkeuring doen!

De boot van je dromen gevonden? Regel de betaling op een veilige en betrouwbare manier.