Roeien Stap aan boord in een nieuwe wereld...

Een heerlijke buitensport

Roeien

Op heel veel plekken in Nederland kan je prachtig roeien. Van de grachten tot de uitgestrekte rivieren en kanalen. Deze sport is zowel individueel te beoefenen, als in teamverband. Je kan roeien in diverse boten. Zo is de skiff geschikt voor één persoon en hierbij roei je altijd met twee zogenaamde 'riemen'. Bij boten met twee of meer roeiers zijn er twee opties: of elke roeier heeft één riem (boordroeien) of iedere roeier heeft twee riemen (scullen).

Bij roeien komt zeker wat techniek kijken, maar het is een sport die je binnen no-time onder de knie krijgt.

Roeien is een gezonde en ultieme buitensport, die je vrijwel het gehele jaar kan beoefenen. Nederland is het perfecte roeiland met de mooie grachten, rivieren, grachten, de lange kanalen, uitgestrekte plassen en meren. Je kunt overal het water op en genieten van de prachtige natuur en de watersport. 

Bij roeien gebruik je al je spieren

Als je de techniek onder de knie hebt en op de juiste manier roeit, gebruik je alle spieren in je lichaam. Hierdoor verdeel je de kracht over je gehele lichaam. Je lichaam vangt geen harde klappen op en heeft geen onverwachte draaiingen. Dat betekent een relatief kleinere kans op blessure vergeleken met andere sportbeoefeningen. 

Geschikt voor jong & oud
Of je nog op de basisschool zit of al een tijd met pensioen bent: roeien is geschikt voor jong & oud. Deze watersport is te beoefenen op alle niveaus. 

Sportief en sociaal

Roeien is een fantastische watersport! Je bent lekker in de buitenlucht aan het sport en traint je hele lijf. Behalve het sportieve element heeft roeien ook een sociale kant: naast dat je alleen in een skiff (éénpersoonsboot) kan roeien, kan je ook met een aantal anderen een ploeg vormen. Je kunt toertochten maken over de vele Hollandse wateren. Als je gevorderd bent, kun je ook deelnemen aan de speciaal georganiseerde roeiwedstrijden. 

Ik zit zelf bij een Amsterdamse roeivereniging. Het roeien door de grachten geeft mij de ultieme rust. Heerlijk dat ritme. Ik kan in deze sport al mijn energie kwijt. Vaak ga ik op zaterdagmorgen trainen met mijn sportmaatjes.

Lisette (47)

Laat je inspireren....

Bron: Helden Nieuws

WK Roeien: Perfectie moet nieuwe medailles opleveren

Ons Nationaal RoeiTeam is op het WK in Frankrijk en wij gingen mee!

Waar kan je roeien?

Veel roeiverenigingen bieden sporters de mogelijkheid geven om een kijkje te nemen in de wereld van de roeisport. Volg een beginnerscursus onder professionele begeleiding en ervaar wat de roeisport met je doet. Leer de ultieme roeitechniek en - heel belangrijk - hoe je veilig het water op gaat. 

In Nederland zijn 119 roeiverenigingen, onderverdeeld in studentenverenigingen en reguliere verenigingen. Roeiverenigingen houden regelmatig een open dag, maar een afspraak maken behoort ook vaak tot de opties.

Op de website van de Koninklijke Nederlandse Roeibond kun je een roeivereniging bij jou in de buurt zoeken!

Veelgestelde ROEI-vragen

  • Welke roeiboten zijn er eigenlijk?

    Een roeiboot is een boot die wordt voortbewogen door middel van roeiriemen of roeispanen. Boten voor de roeisport zijn in te delen aan de hand van hun eigenschappen:
    - Aantal roeiers (1, 2, 4 of 8)
    - Bouwtype (gladde boten, B-boten, C-boten en wherry)
    - Roeitype (boordroeien en scullroeien)
    - Codering (aantal roeiers plus dubbel, met of B en C)

    Ook zijn er nog andere roeiboten: gondel, opblaasboot, roeisloep, Hollandse boot, vlet.

  • Waar is een roeivereniging in mijn buurt?

    Op de website van de Nederlandse Koninklijke Roei Bond vind je alle verenigingen. Zoek hier een vereniging bij jou in de buurt!

  • Wat zijn veelgebruikte roeitermen?

    Bakboord = links
    Stuurboord = rechts
    Slag = is de persoon achter in de boot
    Boeg = is de persoon voor in de boot
    Stuurman = stuurt de boot en geeft strategische aanwijzingen
    Skullen = met 2 riemen roeien
    Boordroeien = met 1 riem roeien

    Bekijk hieronder een leuke video 'Roeien voor Dummies' van Aegon met alle ins en outs:

     

Watersportcheck

Doe de check en ontdek welke watersport bij jou past

Ben je meer van de actie, de snelheid, de adrenaline en ben je een sportfanaat pur sang? Of heb je liever een dag vol ontspanning, rust, gezelligheid en houd je van lekker relaxen? Ontdek een watersportmatch in 7 snelle keuzes van afbeeldingen.