Hoe koop je het beste een boot? We helpen je graag

Waar moet je op letten?

8 tips bij het kopen van een gebruikte boot

De geur van zeelucht en zonnebrand. Wind in de haren. De zon op het water zien glinsteren. Je ziet jezelf al helemaal genieten op het water. Met een eigen boot, dat is één ding dat je hebt besloten. Je gaat op zoek naar een goede tweedehandse. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een gebruikte boot?

 • 1. Oriënteer je goed
  Vraag jezelf af of de boot die je voor ogen hebt, past bij jouw gewenste gebruik en schakel altijd een HISWA Makelaar (Qualified Yachtbroker) in. Zo weet je zeker dat je de mooiste boot vindt, de juiste prijs betaalt, goed advies krijgt en je aankoop goed wordt begeleid. 
   
 • 2. Identificeer de verkoper
  Controleer het paspoort of rijbewijs en noteer het BSN van de verkoper. Stel ook het eigendom vast door een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs. Praat bijvoorbeeld even met de havenmeester als getuige. Vraag naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Het is geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot aanwezig moet zijn, maar het is wel aan te raden.
   
 • 3. Check of de boot vrij van last is
  Dit doe je bij het Kadaster om te bekijken of hier een hypotheek op rust. Let op, een persoonlijke lening op een boot kun je bij het Kadaster niet natrekken. Leg dit dus dit in de overeenkomst vast dat hier ook geen sprake van is. 
   
 • 4. Laat een aankoopkeuring doen
  Wil je optimale zekerheid? Laat de technische staat van de boot vaststellen door een HISWA Expert. Hij kan een uitgebreide aankoopkeuring doen.
   
 •   5. Maak een schatting van de te verwachte kosten
  Je hebt te maken met eenmalige kosten (de aanschaf) en kosten die jaarlijks terugkomen (onderhoud).
   
 • 6. Leg de koop schriftelijk vast
  Doe dit in tweevoud, een voor jezelf en een voor verkoper. Dit is echt noodzakelijk. Vaak worden er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in zo’n koopcontract. Een HISWA Makelaar heeft natuurlijk een gedegen voorbeeldcontract voorhanden.
   
 • 7. Maak een proefvaart
   
 • 8. Koop jouw boot altijd bij een HISWA Erkend Bedrijf
  Deze bedrijven geven je het beste advies, hebben het beste aanbod tegen de beste voorwaarden. Ze bieden je optimale zekerheid en duidelijkheid.

Video: Op zoek naar een boot op HISWA te water

Op verschillende watersportbeurzen vind je het meest actuele aanbod van nieuwe boten en accessoires. Op zoek naar een boot? Ga dan naar de HISWA Amsterdam Boat Show in maart of HISWA te water Lelystad in september. De beursbezoekers vertellen in deze video over dit leuke dagje uit

Welkom op het water: Op zoek naar een boot op HISWA te water

Van 5 t/m 9 september kon je op HISWA te water heel goed de watersport ontdekken. Wij spraken met de bezoekers over wat zij van de beurs vonden en waarom op het water zijn zo heerlijk is. Wil jij ook eens de watersport beleven? Probeer het uit op een van de vele evenementen door heel Nederland! Vind een event bij jou in de buurt op www.welkomophetwater.nl/watersportagenda.
Btw-situaties

Hoe zit het met de btw als je een boot koopt?

De btw is een belangrijk onderwerp wanneer je, als privépersoon, een boot koopt. Bij de aankoop van een boot kun je te maken krijgen met verschillende btw-situaties.