HISWA erkend bedrijf

Gebr. Deetman Watersport

Omschrijving

Historie van de Touwbaan. Omstreeks 1725 verhuisde Steven Diecman (Dietman) met zijn gezin van Hattem naar Elburg. Volgens het Burgerboek woonden ze in het Oosterkwartier van de stad. Steven was touwslager. Zijn bedrijfje was gevestigd in de zogenaamde kerktuin, een gedeelte van de gedempte binnengracht achter de Sint Nicolaaskerk. De naam Diecman/Dietman veranderde in Elburg geleidelijk in Deetman. Steven Dietman stierf in Elburg in 1730. Zijn zoons Beernd en Gerrit Jan waren eveneens actief als touwslagers.

Zeven generatie touwslagers
Gerrit Jan Deetman begon omstreeks het midden van de 18e eeuw een touwbaan bij de Vischpoort. In 1745 pachtte hij de grond op de gedempte binnengracht voor een periode van veertig jaar. Deze touwbaan is nog steeds in werking en wordt gerund door de gebroeders Willem Joost (1962) en Jan Coenraad Deetman (1967). Zij zijn inmiddels de zevende generatie touwslagers van de familie Deetman die in Elburg actief zijn.

Touwbanen en melk
Tot 1808 worden beide touwbanen in de rapporten van Elburg genoemd. Kort daarop is de touwbaan bij de Mheenpoort verdwenen. De touwbaan bij de Vischpoort bleef in werking. Willem Joost Deetman (1861-1941) was vele jaren werkzaam als touwslager. Zijn zoon Jan Coenraad volgde hem na zijn dood op. De vissers en de boeren kochten hun touwwerk in de regel bij de familie Deetman. De familie combineerde de touwslagerij met een bescheiden (stads)boerderij. De melk van de koeien vulde het gezinsinkomen aan.

Alles voor uw boot!
o.a. touwerk, RVS beslag, schoonmaakmiddelen, zwemvesten, fenders, electra, bevestigingsmaterialen, gas.

Huidige Openingstijden:
MA TOT WO GESLOTEN
DO 8.30-12.30 13.30-18.00
VRIJ 8.30-12.30 13.30-18.00
ZA 8.30-12.30 13.30-17.00
IEDERE DAG ZIJN WIJ GESLOTEN TUSSEN 12.30 EN 13.30 UUR.

+ Volledige omschrijving- Minder omschrijving

Watersportwinkels

  • Kleding
  • Overig

Onderhoud / reparatie

  • Tuigage / mast / verstaging

Zeilmakers / tuigers

  • Vallen

Toeleverancier / groothandel

  • Importeurs / producenten mast-touw-verstaging
  • Toelevering jachtbouw algemeen

Watersportgebieden

  • IJsselmeer / Waddenzee
  • Weerribben / Wieden

Provincie

  • Gelderland

Foto's