Blog: tips van de watersporter

2020 gaat de boeken in als een ongekend watersportjaar. Varen was nog nooit zo populair. Vanwege de coronacrisis stonden veel buitenlandse vakanties op losse schroeven. Wat nu? Varen was het antwoord. Op het water is ruimte genoeg en vertoeven in de buitenlucht is veilig en verantwoord. Boten vlogen over de toonbank. Ibiza werd Vinkeveen en het vliegtuig werd de boot.

Zo ook bij mij: Liane Jansen, communicatiemanager bij HISWA-RECRON en hoofdredacteur van HISWA Magazine. Ineens hoorde ik ook bij het gilde van trotse bootbezitters. In het heiligdom der watersport viel echter voor mij nog veel te ontdekken en te leren. Behalve de vaarregels en de technische zaken aan boord ("eerst dat hendeltje naar links en dan dat schuifje naar rechts, ja anders start ie niet") ook veel praktische issues: wat neem je mee, wat eet je en hoe besteed je je vaardag zo optimaal mogelijk? In mijn blogs lees je het.

2020-07-24 14:20:00

Een dagje varen: wat neem je mee aan boord van een sloep?

24 juli 2020

Je hebt net je eerste boot gekocht. Een mooie sloep waarmee je fijn met je gezin of vrienden het water op gaat. Als je een dagje gaat varen, wil je snel weg. Zonder eerst veel na te denken over wat je allemaal mee moet nemen. Uit eigen ervaring weet ik dat het slim is om enkele spullen standaard aan boord te hebben. Zodat je niet steeds alles heen en weer sjouwt.

Altijd aan boord

Welke zaken zijn handig om in het opbergvak van je sloep te hebben? Ik bedoel dus spullen niet per se bij de inventaris van de boot horen zoals stootwillen, pikhaak of anker. 

Wij hebben zoal de volgende ‘niet-bootspullen’ aan boord: 

 • EHBO-doos met pleisters, anti-muggenstick, paracetamol en pilletjes tegen reisziekte
 • badlakens, handdoeken en/of plaids
 • extra kleding voor als het koud is (vest, trui, regenjack)
 • extra kleding voor als het warm is (zonnehoed, pet, zwemkleding)
 • zonnebrandcrème
 • schoonmaakartikelen
 • toiletpapier
 • stoffer en blik
 • afvalzakken
 • gereedschapssetje
 • zaklamp
 • zakmes
 • opener 

Meeneemtip! 

Mijn allerbeste gouden meeneemtip is: de grote doek. In een ver verleden nam ik uit Ibiza een keer van die grote dunne doeken mee. Inmiddels zijn ze ook in Nederland volop verkrijgbaar. De een noemt ze hamam-doeken, de andere noemt ze dunne strandlakens. Ze nemen nauwelijks plaats in en zijn multi-inzetbaar. Ik gebruik ze als omslagdoek als het koud is, als handdoek om af te drogen, om op te zonnen, als tafellaken of als picknickkleed. Ideaal!

 

Meenemen van huis

Als je dan een dagje gaat varen, dan hoef je niet alleen nog maar het hoognodige van huis mee te nemen. Bijvoorbeeld:

 • zwemkleding
 • eten en drinken

Tip: lees hier mijn top tien van succesrecepten: gerechten die je meeneemt voor een avondtochtje op het water

 • plastic of bamboe glazen, borden en bestek
 • koelbox of koeltas met koelelementen
 • muziek: bluetooth speaker of draagbare muziekbox
 • zonnebril
 • portemonnee
 • mobiele telefoon

 

Met kinderen

Als je met kinderen gaat varen, denk dan ook aan: 

 • zwemvest
 • spelletjes en speelgoed 
 • schepje en emmertje
 • waterspeelgoed als opblaasfiguren, luchtbed, duikbril, snorkel en flippers
 • verrekijker
 • visnet

Meeneemtip!

Wij leggen vaak aan bij een strandje. Het komt vaak voor dat we daar vrienden treffen, al dan niet met (kleine) kinderen. Wij vinden het dan leuk om lekker te relaxen, kletsen en wat te drinken, maar kinderen willen graag altijd wat doen. Daarom hebben wij in de boot ook altijd wat strandstuff. Zoals een beachballsetje, frisbee en volleybal. 

 

Wil je meer weten? 
Lees onze informatie over Varen met kinderen.
Bekijk onze tips over het Kopen van een boot.

 

Terug naar overzicht