Watersport met kinderen

Groot en klein geniet van watersport. Varen met kinderen is heerlijk en kan in alle veiligheid gebeuren. Waar moet u rekening mee houden als u van wal steekt met kinderen?

Reddingsvest

Reddingsvest

Zeker als kinderen nog niet goed kunnen zwemmen is het verstandig dat zij altijd een goed reddingsvest dragen zodra ze in de buurt van water zijn. Dat is dus zeker niet alleen aan boord, maar ook tijdens het spelen in de haven, bij de trailerhelling, in de bijboot of waar dan ook. Er zijn tegenwoordig vaststofvesten met groot draagcomfort en er zijn ook veilige automatisch opblazende kindervesten te koop. Je moet dan wel de afweging maken of u voldoende vertrouwd op het mechanisme dat het vest laat opblazen als een kind te water raakt.

Zorg voor een reddingsvest dat goed past en dat klopt bij het gewicht van uw kind. Draagcomfort is belangrijk; elk reddingsvest is immers nutteloos als het niet gedragen wordt. "Useless unless worn", zo omschrijven de Engelsen reddingsvesten.

Onderweg

Onderweg

Voor veel kinderen is het verblijf in de haven het leukste van het varen. In de havens zijn altijd wel leeftijdgenootjes te vinden en samen zijn geweldige avonturen te beleven. Tijdens het varen is de ruimte natuurlijk een stuk beperkter en vaak kan een kind om veiligheidsredenen niet alles doen wat hij of zij wil tijdens het varen. Kies daarom voor het varen van kleinere afstanden dan je zou doen als je alleen met volwassenen zou doen. Kinderen voelen heel goed aan of volwassenen zich op hun gemak voelen. Zijn de ouders gespannen of zelfs bang aan boord, dan is het onwaarschijnlijk dat een kind zich op zijn of haar gemakt zal voelen. Kies vooral met kleine kinderen aan boord dan ook niet voor trajecten of vaargebieden waar je zelf tegen op ziet. Bewaar die ambitie voor de keren dat je gaat varen met stoere volwassenen en houd het met kinderen aan boord ontspannen. Je geniet meer en de kinderen zeker ook.

Zonnebrand

Zonnebrand

Op en rond het water is de straling van de zon sterker is dan op het land. Het water weerkaatst de zon en daardoor komt deze van verschillende kanten. Daar komt bij dat je door de verkoelende werking van de wind vaak niet merkt hoe sterk de zon daadwerkelijk is. Voor je gevoel 'brandt' het minder, maar niets is minder waar. Met name voor kinderen is verbranden door de zon een risico op het water. Houd hier rekening mee en gebruik een zonnecrème met een hoge beschermfactor.

Had ik maar een boot...

Lig je in je zwemband te genieten van alle bootjes en jachten die voorbijvaren met al die blije mensen aan boord? Veel van deze boten zijn gehuurd maar dat heb je niet eens in de gaten. Je kan al een boot huren voor een paar uur, een dag maar ook voor meerdere weken. Denk maar eens aan het huren van een sloep met je vrienden of een meerdaagse tocht op een luxe motorboot of zeilboot. Ook het meevaren op een charterschip is een unieke ervaring. Eén ding weet je zeker, de vrijheid op het water is heerlijk en op het water smaakt alles beter!