Blog

2023-07-03 10:00:00

10 Essentiële items voor in je watersport uitrusting

3 juli 2023

Als ervaren watersporter weet je dit waarschijnlijk al. Ben je net begonnen aan je watersport avontuur dan kan het allemaal nog een beetje overweldigend zijn. Dan hebben we het over het aantal verschillende soorten producten die je kunt kopen voor en op je boot. In deze blog behandel ik 10 essentiële items die in je uitrusting horen.

1. Een reddingsvest

Een reddingsvest is een essentieel item die niet mag missen aan boord. Heb je een snelle motorboot (een boot die harder kan dan 20km/u)? Dan is het zelfs verplicht om er voor iedere passagier die je mee neemt één aan boord te hebben. Een reddingsvest maakt het varen een stuk veiliger, vooral als je buiten aan het sturen bent. Daarnaast zijn reddingsvesten tegenwoordig vrij compact en comfortabel om te dragen. In de watersportwinkel bij jou in de buurt kun je je altijd laten adviseren over het juiste reddingsvest. 

2. Een waterkaart

Een waterkaart is altijd handig om bij je te hebben. Een waterkaart geeft je namelijk inzicht in waar je heen kunt als je het even niet meer weet. Ook kun je op de kaart zien wat de verschillende diepgangen en doorvaarthoogtes zijn. Je vindt altijd de weg terug op de ouderwetse manier met de kaart in de hand. Waterkaarten komen in allerlei verschillende soorten en maten. Zo kun je er altijd een krijgen van het specifieke gebied waar jij het meest het water op gaat. Maak je een uitstap naar een ander gebied? Neem dan vooral even een kaartje mee, aangezien je daar het vaarwater nog niet kent.

3. Je telefoon

Ja zeker, je telefoon is hartstikke belangrijk op het water. Natuurlijk voor de aangename dingen zoals een muziekje en om foto's te maken van de fantastisch mooie plekken die je bezoekt. Aan de andere kant is je telefoon ook een essentieel item, omdat je hiermee ook hulp kunt inschakelen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de havenmeester (als je daar in de buurt bent) op het moment dat je motorpech hebt. Daarnaast is de KNRM-app een handige uitkomst. Hierin heb je inzicht wie je kunt bellen voor pechhulp. Heb je een echte spoedeisende noodsituatie? Dan kun je het noodnummer van de KNRM bellen.

4. Een powerbank

Een powerbank is altijd handig om te hebben. Vooral als je aan boord geen toegang hebt tot een stopcontact. Denk bijvoorbeeld aan de kleinere sloepjes of zeilboten. Een powerbank zorgt ervoor dat al jouw elektronica opgeladen kunnen worden als deze leeg zijn. Zo zijn er voor relatief weinig geld kleine powerbanks te koop waarmee je gemakkelijk je telefoon een keer helemaal kunt opladen. Heb je hier iets meer budget voor over? Dan kun je een grotere powerbank aanschaffen, waarmee je meerdere apparaten kunt laden. Deze gaan vaak dagen mee voordat zij zelf opgeladen moeten worden. Handig toch?

5. Een zonnebril en pet

Een zonnebril, je beste vriend op die heerlijk zonnige dagen. Je moet natuurlijk wel een beetje de blits maken op het water. Een zonnebril heeft naast het modieuze aspect natuurlijk het functionele. Schittering op het water kan namelijk erg storend zijn en op den duur zelfs schadelijk voor je ogen. Je ogen krijgen namelijk extra veel licht dankzij deze schittering. Hier komen de polarized zonnebrillen van de bekende merken dus erg goed van pas. Daarnaast kan een pet ook een goede toevoeging zijn. Deze beschermen je gezicht namelijk ook tegen de zon.

6. Een vaarbewaarkaart

Een vaarbewaarkaart is gemaakt door Varen Doe Je Samen. Op deze kaart staan alle essentiële onderdelen die horen bij het Klein Vaarbewijs 1. Weet je dus even niet wat iets betekent onderweg, dan kun je dat vaak via dit kleine kaartje achterhalen. Dit kaartje kun je online downloaden op de website van Varen Doe Je Samen. De vaarbewaarkaart krijg je ook fysiek na het behalen van je Klein Vaarbewijs 1 en 2 bij het CBR. 

7. Zonnebrand

Klinkt redelijk voor de hand liggend, maar persoonlijk is dit degene die ik altijd vergeet. Zo'n gevoel van ik ben iets vergeten, maar weet niet wat. De voordelen van zonnebrand? Ik denk dat iedereen die wel scherp heeft. Het is goed om je op de mooie zomerdagen te kunnen beschermen tegen de zon, aangezien je op het water vrij weinig schaduw hebt.

8. Een multitool

Een multitool is erg handig om bij je te hebben. Voor de zeilers onder ons misschien wel essentieel. Zit er bijvoorbeeld een van je lijnen vast en krijg je die niet los? Dan kan je die gemakkelijk los snijden. Een multitool maakt dat je onderweg een 'easy fix' kunt uitvoeren zonder dat je er pechhulp bij moet halen.

9. Drinkwater

Drinkwater is essentieel om aan boord te hebben. Op de hete zomerdagen verlies je veel vocht en is het dus erg belangrijk dat je goed blijft drinken. Sla altijd van te voren een aantal flessen water in bij de lokale super of tap voor je van huis gaat nog even water uit de kraan.

10. Goed gezelschap

Natuurlijk is goed gezelschap essentieel voor een geslaagde dag op het water. Heb je dit namelijk niet, dan heb je wel een echte uitdaging. Je kunt geen kant op... Wees er dus alert op dat je alleen je leukste vrienden en/of vriendinnen meeneemt en daarmee een waar feestje bouwt. 

Ben je nog niet uitgelezen?

Ben je nog niet uitgelezen en wil je meer weten over watersport? Lees dan vooral eens deze blog over 5 dingen die je nog niet wist voor je het water op ging.

Terug naar overzicht