Blog

2023-03-01 16:46:00

5 dingen die je nog niet wist voor je het water op ging

1 maart 2023

In deze blog behandel ik een aantal punten die je niet wist voor je het water op ging. Je hebt je eerste boot gekocht en de eerste mooie vaardag is dan eindelijk aangebroken. Je gaat naar de haven, stapt op de boot en genieten maar. Aan het eind van je dag heb je veel indrukken gehad en is er een hele nieuwe wereld voor je opengegaan.

In deze blog komen de volgende 5 punten aan bod:
1. Watersporters groeten elkaar
2. Je komt op onbekende plekken
3. Oneindig veel kilometers varen
4. ‘Een dag op het water voelt als een week vakantie’
5. Veel keuze aan verschillende watersporten

Watersporters groeten elkaar

Je eerste dag in je nieuwe eigen boot is aangebroken. Je gaat het water op en al gauw kom je andere mensen in boten tegen. Ze zwaaien naar je. Is er iets stuk aan mijn boot? Doe ik iets geks? Dit zijn gedachten die al gauw door je hoofd spoken. Nee, je doet niets geks en je boot is prima in orde. Watersporters groeten elkaar als ze elkaar tegenkomen. Dit kan door simpel naar elkaar te zwaaien, maar bijvoorbeeld ook door elkaar mondeling te groeten. Misschien was je dit al opgevallen op de weg met de motorrijders die dit doen, maar op het water gebeurt dit dus ook. Op het water is het dus eigenlijk één grote sociale bijeenkomst en misschien maak je nog watersport vrienden ook. Leuk toch?!

Je komt op onbekende plekken

Als je lekker aan het varen bent kom je op de meest bijzondere plekken. Bijzonder, maar ook nog onbekend voor jou. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei plekjes waar je alleen met de boot kan komen. Plekken die nog wel aan het vasteland liggen, maar niet bereikbaar zijn voor auto- en fietsverkeer. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende eilandjes waar je kunt aanleggen. Hier kan je de badhanddoeken lekker uitslaan en genieten van het zomerweer. Zwemmen kan vanuit hier natuurlijk ook goed en is écht geschikt voor jong en oud. Naast deze plekken kan je ook waterwegen tegenkomen waar niet veel mensen varen. Lekker als je echt van rust houdt en de stilte wil opzoeken.

Oneindig veel kilometers varen

Laat ik beginnen met een Wist Je Datje... Nederland telt ruim 5.000 kilometer aan vaarwegen. Je bent voor de eerste keer het water op geweest. Je krijgt nu eigenlijk pas een duidelijk idee van hoe groot het Nederlandse waternetwerk is. Je kunt zo veel kanten op varen dat je van gekkigheid niet weet waarheen. Wil je een keer naar het Veluwemeer? Dat kan. Wil je naar de Fryske Marren? Dat kan óók. Wil je meerdere dagen weg, waarbij je niet op dezelfde plekken komt? Reken er maar op dat je dat gaat lukken. Volgens mij is mijn punt duidelijk, je kunt zoveel kanten op dat je Nederland compleet opnieuw gaat ontdekken op het water.

‘Een dag op het water voelt als een week vakantie’

Ik kan je vanuit persoonlijke ervaring vertellen dat deze uitspraak echt klopt. Een dag op het water werkt écht ontspannend. Je vergeet alles, je geniet van het heerlijke weer en van je omgeving. Een ultiem dagje weg als het ware. Of je nu naar Giethoorn gaat of naar de meren van Friesland, je kunt overal je relax vinden. Zo kan je urenlang lekker ‘tuffen’ op het water en mooie plekjes gaan bezoeken. Je kunt ook aanleggen ergens en gaan genieten van een terrasje en daarna weer lekker doorvaren. Alleen de gedachten is toch al genieten en uitkijken naar de volgende dag op het water?

Veel keuze aan verschillende watersporten

We zijn al aangekomen bij het laatste punt van deze blog. Op het water kom je namelijk een hele batterij aan verschillende watersporters tegen. Suppen is bijvoorbeeld een trend van de afgelopen jaren die veel mensen het water op gekregen heeft. Op de grotere meren kom je natuurlijk ook de andere surfers tegen zoals de kite- en windsurfers. Begeef je je juist meer op rustigere wateren? Dan kan je nog wel eens een roeier tegenkomen. Al die verschillende watersporters kunnen voor jou weer een inspiratie zijn voor jouw volgende dag op het water. Probeer eens te gaan suppen bijvoorbeeld of doe een clinic windsurfen. Het verbreed je watersportervaringen en je bent lekker actief bezig!

Justin de Groot, Online Marketeer HISWA-RECRON

Terug naar overzicht