Blog

2023-03-23 09:00:00

5 Tips bij het kiezen van de juiste antifouling

23 maart 2023
5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling
5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling

In deze blog beschrijf ik 5 tips voor het kiezen van de juiste antifouling. Antifouling is een verf die ervoor zorgt dat er geen aangroei komt op het onderwaterschip. Omdat er vaak giftige stoffen in zijn verwerkt, moet de verf zijn voorzien van een toelatingsnummer.

Er zijn verschillende antifoulings te koop; het belangrijkste verschil is of deze ‘hard’ of ‘zelf slijpend’ zijn en of er wel of geen giftige stoffen (zoals koper) in zitten. Vooral de vraag of je op zoet of zout water vaart, bepaalt de keuze van de antifouling. In zout water is er sprake van meer aangroei dan in zoet water.

Wat mag je wel en niet gebruiken?
Eerst even wat theorie. Er wordt nog regelmatig antifouling gebruikt die verboden is. Dit komt omdat de eisen binnen Europa verschillen. In Nederland moet een antifouling worden toegelaten door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Gebruik je een middel dat niet door het CTGB is goedgekeurd dan riskeer je een boete van 2.500 euro. Nu hoor ik je denken: Óh, als dat alles is. Nou, nee. Naast die boete moet je de antifouling verwijderen en je boot voorzien van een juiste antifouling

5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling

 1. Waar vaar je? Vaar je op zoet of op zout water? Dit is een belangrijk onderdeel in de keuze van antifouling.
 2. Wanneer je aangroeiwerende verf met giftige stoffen (biociden) koopt: let op het toelatingsnummer. Doe je dit niet? Dan riskeer je een hoge boete en nog een keer de moeite van het verwijderen en aanbrengen.
 3. Bij het aanbrengen van antifouling moet de ondergrond waarop je dit aanbrengt geschikt zijn. Laat daarom bij aanschaf weten op welke ondergrond je de antifouling wil aanbrengen.
 4. Als je niet-giftige antifouling koopt let dan goed op hoe het systeem aangebracht moet worden. Dit kan een hoop narigheid voorkomen.
 5. Bescherm jezelf en het milieu bij het smeren of verwijderen van antifouling. Leg bijvoorbeeld een afdekzeil op de grond en trek beschermende kleding aan.
 6. Huh? Een zesde tip? Kleine bonus omdat dit zo belangrijk is voor je boot. Verdiep je in waar je de antifouling koopt. Bekijk hier een overzicht van HISWA aangesloten watersportwinkels die antifouling verkopen.

Alternatieven voor antifouling
Alternatieven voor antifouling zijn bijvoorbeeld: 

 • Harde verf op basis van epoxy - tweecomponentenlak - of non-stick coating.
 • Coatings op basis van siliconen.
 • Wraps - stickers voor het onderwaterschip - die voorzien zijn van siliconen of vezels. Afhankelijk van hoe vaak je vaart, en in welk water en voor welk product je kiest, kan het wel nodig zijn met enige regelmaat de aangroei te verwijderen met een zachte borstel of hogedrukspuit.
 • Droog stallen. Als je boot droog wordt gestald is een antifouling niet nodig. Droog stallen kan op een ponton of (jollen)steiger. De boot droog stallen voorkomt veel onderhoud.
 • Ultrasound. Door het uitzenden van utrasone golven vanuit of naar de romp wordt aangroei voorkomen. Dit systeem heeft altijd stroom nodig.
 • Schoonmaken, niet het allerleukste klusje, maar ja het helpt wel. De meeste bovenstaande alternatieven kunnen worden schoongemaakt. HISWA verwacht dat er in de nabije toekomst ook schoonmaakrobots en botenwasstraten beschikbaar zullen komen in Nederland.

Wil je antifouling liever door een professional laten aanbrengen? Bekijk hier het overzicht van alle HISWA erkende jachtservice bedrijven waar je terecht kunt voor antifouling.

Terug naar overzicht