Tips van de specialist

2020-03-15 10:31:00

Kies de juiste antifouling

15 maart 2020
5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling
5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling

Antifouling is een verf die ervoor zorgt dat er geen aangroei komt op het onderwaterschip. Omdat er vaak giftige stoffen in zijn verwerkt, moet de verf zijn voorzien van een toelatingsnummer.

Er zijn verschillende antifoulings te koop; het belangrijkste verschil is of deze ‘hard’ of ‘zelf slijpend’ zijn en of er wel of geen giftige stoffen (zoals koper) in zitten. Vooral of je op zoet of zout water vaart, bepaalt de keuze. In zout water is er sprake van meer aangroei dan in zoet water.

Wat mag je wel en niet gebruiken?
Er worden nog regelmatig antifouling gebruikt die verboden is. Dit komt omdat de eisen binnen Europa verschillen. In Nederland moet een antifouling worden toegelaten door het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Gebruik je een middel dat niet door het CTGB is goedgekeurd dan ben je in overtreding en riskeer je een boete van 2.500 euro. Ook moet je je boot weer helemaal kaal halen door de aangebrachte laag antifouling te verwijderen. 
Klik hier op een lijst met toegestane antifoulings.

5 Tips voor het kiezen van de juiste antifouling

 1. Bepaal eerst je vaargebied. Vaar je op zoet of op zout water?
 2. Wanneer je aangroeiwerende verf met giftige stoffen (biociden) koopt: let op het toelatingsnummer.
 3. Bij het aanbrengen van antifouling moet de ondergrond waarop je dit aanbrengt geschikt zijn. Laat daarom bij aanschaf weten op welke ondergrond je de antifouling wilt aanbrengen.
 4. Als je niet-giftige antifouling koopt let dan goed op hoe het systeem aangebracht moet worden.
 5. Bescherm jezelf en het milieu bij het smeren of verwijderen van antifouling. Leg bijvoorbeeld een afdekzeil op de grond.

Bekijk hier de watersportwinkels die antifouling verkopen

Alternatieven voor antifouling
Alternatieven voor antifouling zijn bijvoorbeeld: 

 • Harde verf op basis van epoxy - tweecomponentenlak - of non-stick coating.
 • Coatings op basis van siliconen.
 • Wraps - stickers voor het onderwaterschip - die voorzien zijn van siliconen of vezels. Afhankelijk van hoe vaak je vaart, en in welk water en voor welk product je kiest, kan het wel nodig zijn met enige regelmaat de aangroei te verwijderen met een zachte borstel of hogedrukspuit.
 • Droog stallen. Als je boot droog wordt gestald is een antifouling niet nodig. Droog stallen kan op een ponton of (jollen)steiger. De boot droog stallen voorkomt veel onderhoud.
 • Ultrasound. Door het uitzenden van utrasone golven vanuit of naar de romp wordt aangroei voorkomen. Dit systeem heeft altijd stroom nodig.
 • Schoonmaken. De meeste bovenstaande alternatieven kunnen worden schoongemaakt. HISWA verwacht dat er in de nabije toekomst ook schoonmaakrobots en botenwasstraten beschikbaar zullen komen in Nederland.

Bekijk een overzicht van alle HISWA erkende jachtservice bedrijven waar je terecht kunt voor antifouling.

Terug naar overzicht