Blog: tips van de watersporter

2020 gaat de boeken in als een ongekend watersportjaar. Varen was nog nooit zo populair. Vanwege de coronacrisis stonden veel buitenlandse vakanties op losse schroeven. Wat nu? Varen was het antwoord. Op het water is ruimte genoeg en vertoeven in de buitenlucht is veilig en verantwoord. Boten vlogen over de toonbank. Ibiza werd Vinkeveen en het vliegtuig werd de boot.

Zo ook bij mij: Liane Jansen, communicatiemanager bij HISWA-RECRON en hoofdredacteur van HISWA Magazine. Ineens hoorde ik ook bij het gilde van trotse bootbezitters. In het heiligdom der watersport viel echter voor mij nog veel te ontdekken en te leren. Behalve de vaarregels en de technische zaken aan boord ("eerst dat hendeltje naar links en dan dat schuifje naar rechts, ja anders start ie niet") ook veel praktische issues: wat neem je mee, wat eet je en hoe besteed je je vaardag zo optimaal mogelijk? In mijn blogs lees je het.

2020-08-27 11:52:00

Eten aan boord: makkelijke recepten die je van tevoren kunt maken

27 augustus 2020

Na een dag werken, vind ik het heerlijk om ’s avonds nog even een rondje te varen met onze sloep. Maar het is dan ook etenstijd, hoe doen we dat dan? Vaak nemen we eten mee, zodat we op de boot of bij een strandje kunnen picknicken. Als het mooi weer is, willen we namelijk zo snel mogelijk na het werk naar de boot. En geen tijd kwijt zijn aan tafel dekken, eten koken en het inruimen van de afwasmachine.

Gelukkig is koken één van mijn grote hobby’s en plaag je mij er niet mee om ’s ochtends al het avondeten te bereiden. Inmiddels beschik ik over een aardig lijstje van recepten die je van tevoren thuis kunt maken en gemakkelijk kunt meenemen. Op onze sloep kan ik natuurlijk niet iets verwarmen, dus het zijn geen warme gerechten. Maar wél lekker en simpel!

Hieronder de eerste vier recepten die je thuis kunt bereiden. Eet smakelijk en maak er een gezellige bootpicknick van!

 

  • Poké bowl met zalm

    We trappen af met een poké bowl. Poké bowls zijn perfect om mee te nemen als je gaat varen. In een poké bowl kan eigenlijk alles wat je maar lekker vindt. Een traditionele poké bowl bestaat uit stukjes rauwe vis, kleefrijst en rauwe of kort gewokte groenten. Noodles vormen een goede variant op de rijst. En in plaats van vis kun je ook tofu of gerookte kip nemen. Qua groenten kun je ook variëren. Denk aan edamame boontjes, snoeptomaatjes, radijsjes of zeewier (wakame).

    Ingrediënten voor 4 personen

    • 250 gram sushirijst 
    • 300 gram verse rauwe vis: zalm of tonijn  
    • 1 winterpeen
    • 1 komkommer
    • 2 bosuien
    • 2 avocado’s
    • 1 teentje knoflook
    • klein stukje verse gember
    • 2 eetlepels rijstazijn
    • 1 eetlepel sesamolie
    • 2 eetlepels sojasaus
    • 1 limoen 
    • 2 theelepels zwart sesamzaad

    Bereidingswijze

    • Bereid de sushirijst volgens de verpakking.
    • Snijd de vis in stukjes.
    • Snijd de knoflook en gember heel fijn. Maak een marinade van de knoflook, gember, sesamolie en sojasaus. Meng de vis met de marinade.
    • Schaaf de komkommer en winterpeen met een dunschiller in lange linten. Besprenkel met de de rijstazijn. 
    • Snijd de bosuien in schuine ringetjes. 
    • Snijd de avocado’s in plakjes.
    • Verdeel de afgekoelde rijst over kommen. 
    • Verdeel de stukjes vis, komkommer, peen, bosui en avocado erover. 
    • Giet de overgebleven marinade erover.
    • Bestrooi met de zwarte sesamzaadjes.
    • Serveer met partjes limoen.

    Elke poké bowl neem je in een afsluitbaar bakje of kommetje (bowl) mee. Vergeet de chopsticks niet!

  • Hartige groentetaart

    Het voordeel van deze groentetaart is dat je eindeloos kunt variëren. Ik kijk altijd wat er nog in de koelkast ligt en gebruik zoveel mogelijk restjes groenten. Het is een vegetarisch recept, maar als je wilt, kun je ook gehakt, salami, spekjes, hamreepjes of stukjes gebraden kip aan toevoegen.

    De groentetaart is heerlijk om lauw te eten, dus perfect om mee te nemen op de boot!

    Ingrediënten

    • pakje deeg voor hartige taart
    • 4 eieren
    • 1 bekertje creme fraiche
    • zakje geraspte belegen kaas of parmezaan, wat je lekker vindt
    • allerlei (restjes) groenten: paprika, prei, wortel, broccoli, courgette, doperwten, aubergine, groene asperges etc.
    • 1 ui 
    • 2 teentjes knoflook
    • Italiaanse of Provencaalse kruiden
    • zout en peper 

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven op 180 graden.
    • Ontdooi de plakjes deeg voor hartige taart en bekleed er een quichevorm mee.
    • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
    • Strooi iets paneermeel over de bodem.
    • Snijd alle groenten in stukjes.
    • Snijd de ui en de knoflook fijn.
    • Bak de ui en de knoflook.
    • Voeg de fijngesneden groenten toe.
    • Voeg de kruiden, peper en zout toe.
    • Bak een paar minuten.
    • Kluts ondertussen de eieren met de creme fraiche en de helft van de kaas.
    • Verdeel de groenten over de taartbodem.
    • Giet het ei-kaasmengsel erover.
    • Bestrooi met overgebleven kaas.
    • Bak in de oven goudbruin in circa 35-40 minuten.

    Laat de taart afkoelen en snijd de taart in punten. Op de boot eet je de punten ‘uit het vuistje’.

  • Broodje bal met piccalilly-mayonaise

    Broodje bal is een ‘all time favourite’. Simpel maar o zo lekker. Een gehaktbal kun je in plakjes snijden en smaakt koud heerlijk op een wit bolletje. Wij zijn fan van het piccalilly-sausje, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere topping kiezen zoals mosterd of barbecuesaus. Of varieer met gebakken uienringen.

    Ingrediënten

    • 400 gram gehakt
    • flinke kneep ketchup
    • scheut ketjap
    • 1 eetlepel grove mosterd
    • 1 grote ui
    • 1 ei
    • paneermeel of panko
    • zout
    • peper
    • bakboter
    • 4 witte bolletjes (of 8 als je grote eters hebt)
    • sla
    • mayonaise
    • piccalilly

    Bereidingswijze

    • Snipper de ui.
    • Maak 4 gehaktballen van het gehakt, ui, ei, ketchup, ketjap, mosterd, zout en peper.
    • Braad de ballen rondom bruin in een flinke klont bakboter.
    • Laat de ballen afkoelen en snijd ze in plakken.
    • Snijd de broodjes open en beleg ze met sla.
    • Leg de plakjes gehaktbal erop.
    • Meng de piccalilly met de mayonaise en schep het sausje erop.

    Verpak de broodjes in vershoud- of aluminiumfolie en neem mee in de koeltas. De ballen!

  • Rijk gevuld smulbrood

    Zo’n heerlijk brood waar van alles in en op zit, gaat er bij iedereen in. Het is makkelijk meenemen én te delen.

    Ingrediënten

    • 1 vers zuurdesembrood, ciabatta of ander ongesneden vloerbrood
    • ½ pakje roomboter 
    • bosje verse kruiden: peterselie, bieslook, munt, tijm, rozemarijn, wat je maar wilt
    • 1 teen knoflook
    • paar druppels citroensap
    • zout en peper 
    • lekker veel kaas, bijvoorbeeld oude kaas, cheddar, Gruyère of Emmentaler

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    • Laat de roomboter zacht worden.
    • Pers het knoflookteentje uit boven de boter.
    • Hak de kruiden fijn.
    • Prak de knoflook, boter, kruiden, citroensap, zout en peper door elkaar.
    • Maak in het brood met een scherp mes diepe sneden (niet tot de bodem) in ruitvorm, zodat je ongeveer vakjes van 2 bij 2 cm krijgt.
    • Rasp de kaas en vul de inkepingen ermee.
    • Bestrijk de bovenkant van het brood en vooral de inkepingen met de kruidenboter.
    • Bak het brood ongeveer een kwartiertje in de oven, tot de bovenkant mooi knapperig en bruin is.
    • Verpak het brood in folie en neem warm mee.

    Op de boot kan iedereen heel gemakkelijk stukjes van het nog warme brood ‘plukken’. Met wat rauwkost erbij zoals snoeptomaatjes, komkommerplakjes en paprikarepen heb je er een complete maaltijd aan. 

    Variatietip: Vul het brood met mozzarella, rode pesto en zongedroogde tomaatjes. Of met brie, rozemarijn en abrikozenjam.

  • Spaanse gazpacho met pan con tomate (vegetarisch gerecht)

    Buenos dias! Als we dit eten meenemen op onze boot, wanen we ons aan de Spaanse kust. Met onze voeten in het zand, hapje in de hand en het water binnen handbereik.

    Gazpacho is Spaanse koude tomatensoep, heerlijk fris en hartig. Perfect voor een zonnige vaardag. Om de soep wat ‘aan te kleden’ eten we er pan con tomate bij, een typisch Spaanse tapa!

    Ingrediënten gazpacho

    • 1 kilo tomaten
    • 1 rode paprika
    • 1 komkommer
    • 2 sneetjes oud brood
    • 1 grote teen knoflook
    • 1 rode peper
    • 2 eetlepels rode wijnazijn
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 theelepel suiker
    • snuf zout

    Ingrediënten pan con tomate

    • 2 ciabatta’s of stokbroden
    • 4 vleestomaten
    • 1 grote teen knoflook
    • 4 eetlepels olijfolie
    • zout en peper

    Bereidingswijze gazpacho

    • Snijd de paprika, tomaten en komkommer in blokjes
    • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de rode peper en snijd in stukjes
    • Gooi alles in de blender of keukenmachine
    • Voeg de knoflook, suiker en rode wijnazijn toe
    • Snijd het brood in stukjes en week het even in water
    • Knijp het brood uit en voeg ook toe
    • Zet de blender of keukenmachine aan totdat je een gladde puree hebt
    • Voeg terwijl de blender loopt, de olie toe tot je een romig mengsel hebt
    • Voeg zout of wat azijn naar smaak toe
    • Zet ten minste 2 uur in de koelkast
    • Neem mee in een afsluitbare kan

    Bereidingwijze pan con tomate

    • Halveer de broden in de lengte en snijd elke helft in 4 gelijke stukken
    • Besprenkel het brood met 2 eetlepels olijfolie
    • Gril de stukken stokbrood met de snijkant naar beneden in een grillpan tot er mooie grillstrepen op staan of rooster ze in het broodrooster
    • Wrijf ze daarna in met het teentje knoflook
    • Halveer de tomaten en rasp ze met de snijkant naar beneden op een grove rasp tot je alleen nog het velletje over hebt ( wordt niet gebruikt)
    • Meng de tomatenrasp met de rest van de olijfolie, peper en zout
    • Verpak de broodjes in folie
    • Neem de tomatenrasp in een afsluitbaar kommetje mee
    • Schep vlak voor serveren wat tomatenrasp op het broodje en mmmm smullen maar!

    Tip: als je kinderen hebt, kunnen zij prima helpen bij dit gerecht. Het raspen van de tomaten is bijvoorbeeld een leuk en makkelijk klusje voor een kind.

     
Terug naar overzicht