Naar de inhoud

De inspectie intervalWedstrijden

Wedstrijden varen, op het scherpst van de snede? Alles gericht op een hoge snelheid? Dan adviseren tuigers om minimaal twee maal per seizoen de tuigage goed te beoordelen. Ook in de mast, met een mastenkraan of eventueel een gecertificeerd harnas.

En minimaal eens per jaar wordt de mast afgenomen en de volledige tuigage goed beoordeeld door een deskundige.

 

Recreatief gebruik

Voor recreatief gebruik geldt een andere interval. In onderstaand schema wordt uitgegaan van gemiddeld gebruik. Gebruikt u uw vaaryuig intensief of vaker dan moet uw tuigage vaker worden nagekeken.


Aanbevolen gemiddelde inspectie interval (in jaren) voor recreatief zeilen: 

‘Mast af’ staat voor een inspectie van een afgenomen mast, zodat alle onderdelen van de volledige tuigage goed kunnen worden beoordeeld aan de hand van de ‘Controlelijst tuigage’. De winterstallingperiode is daar bij uitstek voor geschikt, maar niet per se noodzakelijk.

 

Gebruik van het aloude bootmanstoeltje is niet zonder risico. Professionele tuigers gebruiken liever een harnas, soms in het bootmanstoeltje. De wetgever verbiedt het omhoog hijsen van een medewerker in een bootmanstoeltje omdat het veilig gebruik afhankelijk is van de persoon. HISWA heeft een aanbeveling geschreven voor het veilig gebruik van het harnas, waarbij ook de lijnen en de lier eerst worden beoordeeld voordat iemand naar boven wordt gehesen.

 

Lees meer over tuigage 

 

Vind een boot

Gebruikt  Nieuw
Soort
motorboot  zeilboot
Prijs
Lengte
Zoeken bij
Alle HISWA-leden
Alleen HISWA-makelaars