Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > november 2018 > Chartervaart vindt inspiratie op eerste branchedag

Chartervaart vindt inspiratie op eerste branchedag

27-11-2018

Zaterdag 24 november vond in het Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand de eerste HISWA Branchedag voor de chartervaart plaats. De dag werd speciaal voor de aangesloten scheepsexploitanten georganiseerd door HISWA Vereniging in samenwerking met de vier aangesloten boekingskantoren Holland Sail, NAUPAR, Rederij Vooruit en Frisian Sailing Company. De aanwezigen werden vooral uitgedaagd na te denken over de meerwaarde van hun product. Twee interessante gastsprekers deelden hun inzichten vanuit de aanpalende gastvrijheidssector van dag- en verblijfsrecreatie. 


In de ochtend was er gelegenheid de expositie van het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center te bezoeken. Een modern en nieuw bezoekerscentrum, gericht op jongere én oudere generaties en met mogelijkheden om groepen te ontvangen. Het middagprogramma bestond uit het delen van de resultaten van ruim een jaar samenwerking binnen HISWA Vereniging en de promotie van de chartervaart binnen de watersportcampagne Welkom op het water. In het eerste jaar werden de nieuwe algemene voorwaarden Beroepschartervaart en de HISWA Boekingsgarantie gelanceerd. Daarmee zijn de HISWA aangesloten charterbedrijven koploper in de markt en voldoen als eerste charterbedrijven in Nederland aan de richtlijn pakketreizen met tweezijdig vastgestelde leveringsvoorwaarden met geschillenregeling. Ook waren de boekingskantoren met Welkom op het water al aanwezig op evenementen als de Vakantiebeurs, Sail Kampen en HISWA te water. 


Gastsprekers

De gastsprekers deelden hun inzichten over vernieuwing, innovatie, doelgroepen en beleving, kijkend van buiten de branche naar binnen. Gerrit-Jan Hagedoorn hield een indrukwekkende presentatie over zijn met vele prijzen bekroonde familiecamping de Beerze Bulten. Hagedoorn wist de aanwezigen te boeien met het verhaal op welke manier hij zijn product ontwikkeld heeft, hoe hij de kwaliteit waarborgt en hoe hij het ‘Beerze Bulten-gevoel’ door zijn medewerkers laat uitdragen. Iedereen was onder de indruk van de bevlogenheid van Hagedoorn, de durf om te investeren en de inventiviteit in zijn manier van ondernemen.

Tweede gastspreker was Cees Slager, eigenaar van Molecaten. Deze hield de aanwezige ondernemers vooral een spiegel voor en benoemde een aantal bedreigingen. Slager nam geen blad voor de mond bij zijn visie en roept op tot vernieuwingen in de branche. Tegelijkertijd stelde hij dat de mogelijkheden binnen de branche talrijk zijn en daagde hij de ondernemers uit vooral samen te werken, op data te sturen en nieuwe markten te openen. Na afloop van de presentaties ontstond er een levendige discussie over de besproken onderwerpen.


Jaarlijkse branchedag

De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel. De middag werd door de scheepsexploitanten en boekingskantoren als positief en inspiratievol ervaren. Voornemen is dan ook om deze dag jaarlijks te organiseren.