Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > maart 2019 > Verandering energiebesparingsplicht voor jachthavens

Verandering energiebesparingsplicht voor jachthavens

14-3-2019

Per 1 april a.s. vallen jachthavens onder de voor sport en recreatie erkende energiebesparende maatregelen. Bedrijven met een jaarlijks energieverbruik boven de 50.000 kWh of 25.000 m3 gas hebben een energiebesparingsplicht en meldplicht op basis het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. Om een praktische invulling te geven aan de wettelijke plicht zijn per branche erkende maatregellijsten opgesteld. Dit zijn energiebesparingsmaatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen.


Door de maatregelen op deze lijst door te voeren - uiteraard voor zover relevant in uw onderneming - voldoet u aan de wet. De lijst voor Sport en Recreatie (lijst 11), waartoe al vakantie- en recreatieparken, campings en zwembaden behoorden, wordt per 1 april uitgebreid voor jachthavens.


Naast de lijsten van Sport en Recreatie kunnen ook andere lijsten deels van toepassing zijn op uw inrichting, zoals die van Horeca of Kantoren (lijst 4), Hotels en Restaurants (lijst 12) en Detailhandel (lijst19).


PDF-bestandDownload de nieuwe lijst erkende maatregelen voor sport- en recreatie.

PDF-bestandDownload de nieuwe lijst met DBO maatregelen (doelmatig beheer en onderhoud).


Jachtbouw en jachtservice

Voor jachtbouw en jachtservice bedrijven gelden andere maatregelen dan voor recreatiebedrijven en jachthavens. Voor jachtbouw en jachtservice bedrijven zijn maatregelen van de lijsten voor Metaalelektro en MKB-metaal (lijst 1), voor Bedrijfshallen (lijst 18) en Meubels en hout (lijst 17) van toepassing. Daarnaast kunnen ook maatregelen van de lijst Kantoren (lijst 4) van toepassing zijn op uw inrichting.

Alle actuele lijsten vindt u op: www.infomil.nl.

Informatieplicht vóór 1 juli 2019 via eLoket

De Tweede Kamer is eind 2018 akkoord gegaan met het toevoegen van de informatieplicht aan het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. Dit betekent dat u naast uw energiebesparingsplicht ook een informatieplicht heeft via het eLoket van RVO.nl.
• Vóór 1 juli 2019 moet u via het zogenaamde eLoket van RVO melden of u valt onder het activiteitenbesluit en welke maatregelen u heeft uitgevoerd.

• De verwachting is dat het eLoket op korte termijn beschikbaar is op internet.


Lees hier het hele dossier over energiemaatregelen en informatieplicht.