Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > juli 2018 > Ook pleziervaartuigen met buitenboordmotor vallen onder importheffing VS

Ook pleziervaartuigen met buitenboordmotor vallen onder importheffing VS

25-7-2018

HISWA Vereniging is, gesteund door TransportPartners BV, met Douane Nederland in gesprek geweest om duidelijkheid te verkrijgen over de importheffingen in de VS met betrekking tot pleziervaartuigen met een buitenboordmotor. Inmiddels blijkt dat alle pleziervaartuigen onder code 8903 geregistreerd moeten worden en daarmee onder de extra heffing van 25% vallen. Wij betreuren dat het via onze contacten niet is gelukt dit te veranderen.


Via ICOMIA en VNO-NCW zullen wij blijven pleiten voor verwijdering van deze watersport-goederencode’s uit de lijst. Het is onzeker hoe deze handelsoorlog zich verder ontwikkelt, maar daarover kunnen we niet erg optimistisch zijn. De heffingen zijn gemeld bij de World Trade Organization. De uitspraak daarop zal naar verwachting pas over anderhalf jaar volgen.


Eerdere berichtgeving

In een e-mail die wij 22 juni hebben verstuurd staan goederencodes vermeld die voor de watersportsector relevant zijn. Voor deze goederen geldt een extra importheffing van 25% bovenop de al bestaande 1,7% invoerheffing. In de e-mail van 2 juli lichtten wij toe dat er twee systemen in gebruik zijn bij de douane. Bij toepassing van het ene systeem zouden pleziervaartuigen met een buitenboordmotor niet onder de extra heffing vallen. Nu is er duidelijkheid gekomen en daarmee vallen pleziertuigen met een buitenboordmotor wél onder de heffing.


Boete bij foute code

Let op: bij een verkeerd gebruikte goederencode zal bij een eventuele latere controle met terugwerkende kracht de 25%-heffing, inclusief boete, in rekening worden gebracht.


Meer informatie

Als zich nadere ontwikkelingen voordoen, zullen wij u informeren. Voor vragen kunt u terecht bij Jeroen van den Heuvel, hoofd ledenservice, via 020 705 14 18 of j.van.den.heuvel@hiswa.nl.