Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > januari 2019 > Project Meerdaags Varen realiseert unieke overnachtingen

Project Meerdaags Varen realiseert unieke overnachtingen

18-1-2019

Het Hollands Plassengebied leent zich uitstekend voor meerdaagse vaartochten. Om die reden is het project Meerdaags Varen ontstaan; een project waarbij overnachtingsmogelijkheden aan het sloepennetwerk in kaart worden gebracht. De Coöperatie Uniek Slapen - waarin verschillende HISWA-ondernemers actief zijn - werkt aan het project en heeft zichzelf tot taak gesteld om meerdaags varen met een open sloep in het Hollandse Plassen gebied te bevorderen. Dit doet zij door het uitbreiden van het aantal overnachtingslocaties, het realiseren van een centraal reserveringssysteem voor deze locaties en het maken van routes langs de locaties.

De coöperatie heeft zichzelf als doel gesteld om zo’n 100 extra overnachtingsplaatsen te realiseren in een periode van drie à vier jaar. Het inventariseren van het bestaande aanbod aan overnachtingsmogelijkheden start in 2019. De doelgroep van het project Meerdaags Varen bestaat uit waterrecreanten die de tijd en de middelen hebben om langere tochten te maken met hun sloep. Met een goed aanbod van elektrische huursloepen kunnen gemakkelijk andere doelgroepen worden aangesproken. 


Door het aanbieden van de faciliteiten die meerdaagse vaarvakanties mogelijk maken, kan Uniek slapen de Hollandse Plassen vermarkten als een bestemming voor korte vakanties of weekendjes weg. 


Een unieke en duurzame slaapplek

Onderdeel van de overnachtingsplaatsen zijn de dobberhuisjes, maar ook B&B’s, hotels en trekkershutten. Bijzonder in het project zijn de dobberhuisjes. Een dobberhuisje is een drijvende, autarkische overnachtingsplaats. In het dobberhuisje kunnen vier personen overnachten. Er is een douche met warm water aanwezig, er zijn keukenvoorzieningen en een sanibroyeur toilet dat het water pompt naar een drijvend helofyten eiland met septictank. Dit eilandje heet het dobbertuintje. Met deze voorzieningen is het mogelijk om zonder gebruik te maken van energie, water en andere bronnen op een duurzame maar toch comfortabele manier te recreëren.


Bij Jachthaven Marnemoende in IJsselstein ligt het eerste huisje al te dobberen, evenals in Nieuwkoop. Gemeente Nieuwkoop heeft voor dat huisje een tijdelijke vergunning afgegeven. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft het bestemmingsplan zodanig aangepast dat ook daar dobberhuisjes geplaatst kunnen worden. De procedures die beide gemeenten hebben gevolgd, kunnen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten in het Groene Hart.