Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > januari 2019 > Haaks de bocht door met snelvarend jacht

Haaks de bocht door met snelvarend jacht

30-1-2019

Binnen ISO is voor vaartuigen tussen 8 en 24 meter lengte een norm ontwikkeld die bepaalt dat het vaartuig op volle snelheid een bocht van 90⁰ moet kunnen maken binnen 6 scheepslengtes. Er is veel te doen rond deze norm genaamd ISO EN 11592-2. De Nederlandse ISO Normcommissie binnen het NEN, waar HISWA Vereniging lid is, heeft eerder commentaar geleverd op deze norm. Helaas besloot de meerderheid van stemmende landen dat deze norm wel moest worden aangenomen. De publicatie van ISO EN 11592-2 wordt elk moment verwacht.


De commissie keurt deze norm niet goed. Naar de mening van de commissie is deze eis slecht haalbaar met conventionele aandrijving. De Europese Commissie heeft de norm nog niet geharmoniseerd, maar dit wordt wel verwacht. HISWA heeft haar bezwaar al bij de Europese Commissie aangegeven. Wat HISWA betreft voegt deze norm niet veel toe aan de veiligheid op het water voor bemanning, vaartuig en andere vaarweggebruikers.


De norm schrijft voor dat op volle snelheid (tot 70 Kn) hard roer gegeven moet kunnen worden. Binnen een halve seconde moet het stuurwiel 180⁰ gedraaid zijn. Zonder gas terug te nemen moet het vaartuig binnen 6 scheepslengtes een koersverandering van 90⁰ hebben gemaakt. Tijdens deze bocht moet de schipper het vaartuig onder controle houden.