Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > januari 2019 > Brexit of geen Brexit?

Brexit of geen Brexit?

17-1-2019

Afgelopen dinsdag 15 januari stemde het Britse Lagerhuis de onderhandelingsresultaten voor uittreding uit de Europese Unie weg. Een van de scenario’s is dat het Verenigd Koninkrijk zonder ‘deal’ de EU verlaat, een zogenaamde ‘harde brexit’. Mocht dat het geval zijn, dan heeft dat voor import en export meteen gevolgen, omdat het Verenigd Koninkrijk dan niet meer in de douane-unie zit. Bij een dergelijke harde Brexit is er geen overgangstermijn na 29 maart 2019.


Ondernemers wordt daarom geadviseerd zich voor te bereiden op de harde Brexit. Als u goederen importeert of exporteert van en naar het Verenigd Koninkrijk, moet u aangifte gaan doen bij de douane. Neem de volgende punten door om u alvast voor te breiden.


- U heeft een EORI-nummer nodig. Als u aangifte doet in Nederland, dan kunt u uw EORI-nummer zelf samenstellen met uw RSIN. Doet u aangifte buiten Nederland? Dan moet u uw nummer aanvragen. Lees hier meer over hoe je een EORI krijgt. 


- Vervolgens kunt u uw aangifte laten verzorgen door een expediteur. Of zelf, maar daarvoor heeft u software nodig en een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’. Overleg tijdig met uw expediteur, zodat u bij aangifte weet wat u te doen staat.


- Kiest u voor het doen van eigen aangifte? Let dan op: de software implementatie nemen meerdere weken in beslag, dus start tijdig. Lees hier meer over wat de Brexit betekent voor uw douanezaken.


Brexitloket

Het zou kunnen dat er een ander scenario komt. Toch een deal of uitstel (opschorten Artikel 50 procedure). Wij houden u hiervan op de hoogte. HISWA Vereniging is namens de jachtbouw en watersport aangesloten bij VNO-NCW en door onze koepelorganisatie is www.hulpbijbrexit.nl ontwikkeld. Meer informatie kunt u vinden op dit platform en via het Brexitloket. Hier kunt u ook een Brexit Impact Scan doen en een voucher aanvragen voor een eigen adviseur.