Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > december 2018 > Werkendam viert teugels aangaande watertoeristenbelasting

Werkendam viert teugels aangaande watertoeristenbelasting

12-12-2018

De invoering van watertoeristenbelasting in Werkendam heeft in 2019 nog geen gevolgen voor ondernemers. Dit jaar is een overgangsjaar, zo deelde de wethouder van Financiën mee na een inspraak van HISWA Vereniging op 10 december jl. Vanwege de praktische onmogelijkheid om werkelijk verblijf te registreren, heft de gemeente in het overgangsjaar niet en gaat samen met HISWA en ondernemers kijken naar een forfaitaire heffing.

"Watersportbedrijven werden een aantal weken onaangenaam verrast door het voornemen van de gemeente en schakelden HISWA in", aldus Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA. "Zij zijn niet eerder geïnformeerd of betrokken bij het voornemen van de gemeente om watertoeristenbelasting in te gaan voeren. Bedrijven hebben hun facturen voor de huur van vaste jaarligplaatsen 2019 al naar hun klanten verstuurd. Een heffing van watertoeristenbelasting is hierin niet meegenomen, evenmin als een aankondiging."


Verder wees HISWA de gemeente op het feit dat commerciële jachthavens in hoofdzaak inkomsten hebben uit de verhuur van vaste ligplaatsen, waarbij het komen en gaan van de vaste gasten niet wordt gecontroleerd door de jachthaven. Zij houden geen verblijf- of nachtregister bij en zijn voor de wet dan ook geen verblijfsaccommodatie, zoals een camping. "Werkelijk verblijf registeren is nagenoeg onmogelijk, mede doordat bij watertoeristenbelasting ook delen van een etmaal meetellen", vervolgt Krijger. "Dat betekent wanneer iemand een middag in de winter aan zijn boot klust er een etmaal verblijf wordt gerekend. En ook als iemand met gezelschap gaat varen en met de boot vertrekt, wordt de korte tijd op de haven ook als een etmaal gerekend. Het is onmogelijk voor een ondernemer om al het verkeer op de haven bij te houden."


In het kader van de harmonisatie van de belastingen was de gemeente voornemens om watertoeristenbelasting in te voeren voor alle watersportbedrijven die gelegenheid bieden tot betaald verblijf in de nieuwe gemeente Altena. Gemeente Werkendam kent tot nu toe - net als gemeente Aalburg - geen watertoeristenbelasting. Buurgemeente Woudrichem wel, maar deze hanteert daarbij een verouderde forfaitaire berekening. Om die reden had Werkendam het idee opgevat om in 2019 op basis van werkelijk verblijf in de nieuwe gemeente Altena watertoeristenbelasting heffen.