Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Archief > april 2018 > In 't zoeklicht: Jan Ybema

In 't zoeklicht: Jan Ybema

4-4-2018

"Als sportliefhebber ben ik naast een fanatiek tennisser, ook windsurfer. Het gevoel om met bijna 60 kilometer per uur over het water te scheren is fantastisch. Ik ben dan ook regelmatig met een groep vrienden te vinden op het IJsselmeer. Hoewel een watersportachtergrond niet een harde voorwaarde is om bij HISWA te werken, zie ik wel dat het een band schept omdat iedereen de watersport op z’n eigen manier beleeft.


Tijdens mijn studie aan de Rijksuniversiteit Groningen heb ik een aantal jaren als tennisleraar gewerkt en ben ik aansluitend in de advieswereld gerold. Ook de ontwikkeling van jachthavens viel binnen dit takenpakket. Een vriend attendeerde mij op de vacature bij HISWA Vereniging, waar ik nu al weer ruim 20 jaar werkzaam ben. Wat me aanspreekt is de enorme diversiteit aan werkzaamheden en de afstemming met de ondernemers. Als regiomanager heb ik te maken met ruimtelijke ordeningsvraagstukken zoals het nieuwe peilbesluit in het IJsselmeer. Het is best lastig om overheden in beweging te krijgen. Toch geeft het veel voldoening als je, soms na jaren, een goed resultaat bereikt. Vers van de pers heeft Rijkswaterstaat de minister van IenW voorgesteld om 12.1 miljoen euro vrij te maken voor het extra baggeren van jachthavens en vaargeulen in het IJsselmeergebied. Dit is belangrijk voor de hier gelegen jachthavens en jachtwerven.


Daarnaast ben ik druk met internet activiteiten. Ruim 12 jaar geleden heb ik een internetplatform voor HISWA-bootverhuurders opgestart. Met het doel om weerbaar te zijn tegen boekingskantoren die veel commissie vragen. Door samenwerking ben je bovendien beter vindbaar op internet. Inmiddels is dit platform (vakantievaren.nl) een van de grootste boekingssites voor jachtverhuur in Nederland. We vergroten het marktbereik continu. Deze maand is de verhuurvloot van de Friese deelnemers ook te boeken op het platform www.friesland.nl, met 400.000 bezoekers per jaar.


Voor de jachtbouw en toeleveranciers werk ik samen met mijn collega Michaël aan het exportplatform HISWA Orange Yachting Group. De deelnemers presenteren hun producten op de website yachtsholland.com met 90% buitenlandse bezoekers. Ook vliegen we buitenlandse journalisten van top magazines in, wat veel free publicity oplevert. Eenzelfde samenwerking zie ik nu ontstaan bij de zeilscholen en dat is super!


HISWA werkt als moderne coöperatie waarbij marketingkrachten worden gebundeld. Ik zie dit, naast lobby, als een belangrijke toekomst voor HISWA. Niet als een marktplaats, maar als een kwaliteitsplatform waarbij je als consument en B2B te maken hebt met experts die verstand van zaken hebben. Last but not least, help ik ondernemers met specifieke vragen en kom ik er niet uit dan is er altijd wel iemand bij HISWA die het antwoord weet.


Privé woon ik met mijn vrouw Geertje en 2 dochters Rixt en Fleur in Friesland. We huren in de vakantie in het buitenland regelmatig een kleine motorboot om heerlijk te varen en als ik nog een middag op zee kan surfen, is dat een extra bonus. Op het water vergeet je even alles. ‘Hangloose’ zoals je dat in windsurftermen noemt!"