Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Actueel nieuws > Verhuurders: maak tijdig bezwaar tegen btw-aangifte

Verhuurders: maak tijdig bezwaar tegen btw-aangifte

5-4-2018

HISWA Vereniging spant zich al jaren in om de btw bij boot- en jachtverhuur omlaag te krijgen. En met succes. In februari jl. was er de positieve uitspraak in het hoger beroep dat wij met een verhuurder aanspanden. De rechtszaak tegen de Belastingdienst krijgt nu een vervolg, omdat de Belastingdienst in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak. Om als bedrijf het recht op teruggaaf van btw zeker te stellen, indien er een positief oordeel komt, dient u tijdig bezwaar aan te tekenen.


Is de verhuur van zeilboten, kano’s, surfplanken, sup’s en dergelijke, in combinatie met gebruik van de accommodatie, te benoemen als 'gelegenheid geven tot sportbeoefening'? Zo ja, dan is het 6% tarief van toepassing. Zo nee, dan geldt 21% btw. Het Gerechtshof Den Bosch besliste onlangs dat het 6% tarief van toepassing is, ook voor de verhuur van kajuitzeiljachten. (Lees hier meer over dit besluit.) De Belastingdienst heeft tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch hoger beroep aangetekend bij de Hoge Raad. De uitspraak van de Hoge Raad verwachten de adviseurs van DHK tegen eind van dit jaar. Daarmee zal voor het watersportseizoen 2018 het geldende btw-tarief voor de verhuur van kajuitzeiljachten volgens de belastingdienst op 21% blijven. De landelijke Belastingdienst past de regels nu nog niet aan.


Maak bezwaar tegen de btw-aangifte

Daarom adviseert HISWA om dit watersportseizoen bezwaar te maken tegen de btw-aangifte. Een aantal bedrijven doen dit al sinds de eerste uitspraak uit 2016. Alleen de bedrijven die op de juiste wijze en binnen de juiste termijn bezwaar maken, hebben straks recht op teruggave. Maak daarom voor de verhuur van zeilboten en andere voor sportbeoefening bestemde vaartuigen (géén sloepen of gewone motorboten) bezwaar tegen de eigen btw-aangifte. Bij een gunstige afloop kunt u dan het verschil tussen 21% en 6% btw van de belastingdienst terugontvangen over de periodes waarvoor tijdig bezwaar is ingediend.

Extra hulp voor HISWA-leden

HISWA stelt een model bezwaarschrift ter beschikking die u kunt gebruiken om zelf bezwaar te maken tegen uw aangifte. Wij adviseren echter om gebruik te maken van het exclusieve aanbod van HISWA Supplier DHK Tax & Legal. Zij voeren al jaren dit soort fiscale rechtszaken voor HISWA en haar leden en zijn expert op dit gebied. DHK kan u deskundig begeleiden en doet dit tegen een gunstig tarief voor HISWA-leden. DHK verzorgt alle bezwaren op uw btw-aangifte voor een vast bedrag van 50 euro per aangifte. Dit aanbod geldt voor 2018. De vergoeding wordt in één keer voor het hele jaar in rekening gebracht. Daarvoor is het volgende nodig:

1. Meld u aan bij DHK Tax & Legal en geef aan of uw als bootverhuurder of als jachthaven/verhuur ligplaatsen bezwaar wilt maken. Neem contact op met Andrea van Duijn, via vanduijn@dhk-taxandlegal.nl of 010 - 205 36 17 of Iris Duinker via duinker@dhk-taxandlegal.nl of 010 - 205 36 14.
2. Lever een kopie van de ingediende aangifte aan bij DHK Tax & Legal en blijf dit iedere maand of ieder kwartaal herhalen (afhankelijk of u maand- of kwartaal aangifte doet).
3. Maak een specificatie van de omzet voor verhuur van ‘sportvaartuigen’ incl. btw 21% en btw 6%. Dit betreft de verhuur van kajuitzeiljachten, open zeilboten, SUP- en surfplanken en sportboten bestemd voor waterskiën en wakeboarden. Lever deze specificatie in bij DHK Tax & Legal en blijf dit iedere maand of ieder kwartaal herhalen (afhankelijk of u maand- of kwartaal aangifte doet).


Heeft u vragen? Neem dan contact op met Stijn Boode, manager afdeling recreatie, via s.boode@hiswa.nl of 020-705 1415.

Model bezwaarschrift 

Voor leden: U kunt zelf bezwaar maken met het model bezwaarschrift dat HISWA en DHK beschikbaar stellen. U kunt het format hier downloaden.


Lees meer

Voor leden: Wilt u meer informatie over de algehele voortgang van de zaak rondom het btw-tarief? Lees hier het dossier.

Deel artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter
Google+
 

Aanbevolen nieuws:

voor u geselecteerd op basis van uw klikgedrag