Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Actueel nieuws > Toerisme in Nederland wederom gegroeid

Toerisme in Nederland wederom gegroeid

29-11-2017

Sinds de economische crisis is het wereldwijde internationale toerisme ieder jaar met gemiddeld bijna 5% gegroeid. Ook Nederland kreeg sinds 2010 steeds meer buitenlandse toeristen over de vloer. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en de World Tourism Organization (UNWTO) die in het “Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2017” van CBS en NRIT zijn samengebracht. De voorlopige cijfers voor 2017 laten ook een groei zien van het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt. Met name Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste markten. Ook voor Nederlandse watersportbedrijven zijn dit de landen waar de meeste buitenlandse toeristen vandaan komen. Uit andere statistieken blijkt al wel een aantal jaren dat het aantal vakanties met de boot terugloopt. De participatie van Nederlanders die deelnemen aan watersportactiviteiten (incl zwemmen) is wel stabiel, rond de 55% van de Nederlanders onderneemt minimaal één keer per jaar een wateractiviteit.

 

Forse groei buitenlands toerisme

Nederland deed het in 2016 beter dan gemiddeld in West-Europa met een groei van 5,5 procent tot ruim 15,8 miljoen buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties. Ook in 2014 en 2015 groeide het inkomend toerisme in Nederland al harder dan in de rest van de EU. De groei was in 2016 vooral te danken aan gasten uit de ons omringende landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Van alle buitenlandse gasten die Nederland in 2016 bezochten, kwam 76 procent uit Europa. Van buiten Europa trok Nederland vooral meer toeristen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (9,2 procent). Uit Azië kwamen in 2016 minder toeristen naar Nederland (2,4 procent). 

 

7 procent meer Duitse overnachtingen in 2016

Duitsland is al jaren het belangrijkste herkomstland van buitenlandse gasten in Nederland. Ons land is gezien de ligging een ideale bestemming voor een korte vakantie,

waarbij de kust grote aantrekkingskracht heeft op de Duitse toeristen. Voor veel Duitsers is onze Noordzeekust de dichtstbijzijnde kust en sluiten de aantrekkelijke watersportgebieden het beste aan bij hun wensen. In 2016 overnachtten meer dan 4,6 miljoen Duitsers in Nederland; 8 procent meer dan in 2015. Het aantal overnachtingen van Duitse toeristen in Nederland kwam in 2016 uit op ruim 16,1 miljoen, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2015. Duitse toeristen verblijven relatief vaak aan de Nederlandse

Kust en in de aantrekkelijke watersportgebieden.

 

Ook in 2017 verdere groei buitenlands toerisme

Uit de voorlopige cijfers van 2017 blijkt dat Nederland 13 procent meer buitenlandse gasten in eerste 8 maanden 2017. De groei van Nederlands is fors hoger dan van de EU als geheel.  In de eerste 8 maanden van 2017 verbleven bijna12,4 miljoen buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, een groei van 13,1 procent. Uit Aziatische landen kwamen 900 duizend gasten, maar liefst 25,6 procent meer dan een jaar eerder. Ook groeide het aantal Duitse toeristen in 2017 weer flink tot bijna 3,8 miljoen gasten (15,7 procent).

 

Meer informatie: CBS 

Deel artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter
Google+
 

Aanbevolen nieuws:

voor u geselecteerd op basis van uw klikgedrag