Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Actueel nieuws > Oplossingen van End-of-Life Boats panel

Oplossingen van End-of-Life Boats panel

30-11-2017

Een levendig debat over het onderwerp End-of-Life Boats in het I-nnovation Lab, georganiseerd door ICOMIA op de openingsdag van METSTRADE werd goed bezocht. Onder andere Jeroen van den Heuvel, dossierhouder voor dit onderwerp bij HISWA Vereniging schoof aan in het panel van deskundigen. Van den Heuvel gaf aan dat HISWA Vereniging de HISWA Algemene Voorwaarden voor booteigenaren heeft aangepast: de havenmeester heeft nu het recht het eigendom te claimen van boten die langer dan zes maanden zijn verlaten. Ze mogen de boot verkopen om de kosten te dekken.

Ook anderen hadden fraaie voorbeelden van vooruitgang op dit gebied. Albert Willemsen, Milieuconsultant bij ICOMIA startte de sessie met de mededeling dat er vooruitgang is geboekt sinds de vorige conferenties tijdens METSTRADE in 2015 en 2016. Er is meer aandacht voor de problemen en in verschillende landen wordt actie ondernemen.

Voorbeelden die aan bod kwamen waren onder andere de activiteiten van Neil Chapman’s Boatshed, die oude boten weer aantrekkelijk probeert te maken, zodat ze niet op de stapel belanden voor afbraak. Pierre Barbleu, van het Franse bootontmantelnetwerk legde uit dat de Franse overheid vanaf januari 2019 een belasting heft op alle nieuwe boten en een soort verwijderingbijdrage doet aan een fonds zodat er meer boten verwerkt kunnen worden.

Ook Dr Albert ten Busschen van de Universiteit Windesheim kwam met goed nieuws: hij gaf het publiek een kijkje in de keuken het recyclen van geherfabriceerd GRP-composiet uit boten dat nu gebruikt wordt voor kanaaloevers in Nederland. Dit materiaal is onverwoestbaar, waterdicht en recyclebaar en daarmee een goede vervanger voor Afrikaans hardhout.

Deel artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter
Google+
 

Aanbevolen nieuws:

voor u geselecteerd op basis van uw klikgedrag