Naar de inhoud
Home > Voor bedrijven > Nieuws > Actueel nieuws > Maaiseizoen waterplanten van start

Maaiseizoen waterplanten van start

11-6-2019

Het maaiseizoen waterplanten is maandag 3 juni van start gegaan. Zowel bij de snelvaarbaan op het Gooimeer als op het Eemmeer zijn de eerste waterplanten gemaaid en afgevoerd. De gebiedscoöperatie en HISWA Vereniging spannen zich maximaal in om de waterplanten te maaien en zoeken tegelijkertijd naar structurele oplossingen. Met een vroege start van het maaien en met voor het eerst twee keer maaien op een aantal locaties op het Gooimeer, Eemmeer en Wolderwijd wordt stevig ingezet op verlenging van het vaarseizoen.


In opdracht van Gastvrije Randmeren coördineert de Stichting Maaien Waterplanten (waarin HISWA-ondernemers plaatsnemen) het maaien op de Randmeren. Lokale vissers bouwen daarvoor in het zomerseizoen hun vissersboot om tot maaiboot. Door gemaaide delen aan te laten sluiten aan diepere gebieden worden op het Gooimeer, Eemmeer, Wolderwijd en Veluwemeer vaargebieden gerealiseerd waar min of meer waterplantvrij gevaren kan worden. Op het Veluwemeer hoefde vorig jaar maar een kleine oppervlakte gemaaid te worden. Het lijkt er op dat daar de laag groeiende kranswieren het fonteinkruid naar dieper water verdringen waardoor deze niet meer aan de oppervlakte komen.


Behalve met budget dat de gemeenten jaarlijks bijeen leggen voor het maaien in de randmeren is er door belanghebbenden voor de komende jaren extra budget ingelegd om een grotere inspanning te kunnen leveren. Ook de provincie Flevoland draagt bij.


Ga naar gastvrijerandmeren.nl voor het hele bericht.

Deel artikel

Facebook
LinkedIn
Twitter
Google+
 

Aanbevolen nieuws:

voor u geselecteerd op basis van uw klikgedrag