Varen in Friesland Varen en genieten in Friesland
Varen in Friesland

Varen en genieten in Friesland

Heerlijk met je eigen of huurboot door de prachtige watersportprovincie Friesland varen. Eén van de belangrijkste watersportprovincies van Nederland met vele meren, jachthavens, zeilscholen en vrije ligplaatsen in de natuur.

Elfsteden (s)hoppen en aquaductvaren

De provincie bekend van de Elf Steden waar je ook prachtig langs kunt varen en minder bekend maar minstens zo uniek zijn de inmiddels 16 aquaducten die watersporters nog meer vaarplezier bezorgen.

Zoek je een leuke jachthaven kijk dan eens in de HISWA erkende bedrijvengids en kies één uit aan de IJsselmeerkust of één van de Friese binnenmeren. 

Geen ervaring? Geen probleem!

Als je nog geen ervaren watersporter bent is dat geen probleem. Je kan dan terecht bij één van de vele zeilscholen of een verhuurbedrijf waar je een sloep of motorboot kan huren. Jaarlijks ontvangen we duizenden nieuwe klanten die vol enthousiasme het water opgaan en goed worden begeleid door de HISWA ondernemers. Kortom lekker genieten van de mooiste meren, Elf Steden en unieke natuur. Zoek een zeilschool of huur een boot.

Dit moet je zien en proeven in Friesland heerlijk…

Vele vaarwegen tussen de Friese meren en Friese steden waren honderd jaar geleden bedoeld voor de trekschuiten waarin de goederen werden vervoerd. Nu zijn het de pleziervaarders die baat hebben bij deze unieke watersportinfrastructuur. In de Elf Steden vind je een hoogwaardig en gevarieerd winkelaanbod en kan je heerlijk eten waar zelfs de Belgische gasten lovend over zijn. Juist de vele unieke en kleine winkeltjes bepalen in belangrijke mate de sfeer.

"ùs nasjonale slokje”

Tijdens het vaarseizoen kun je gezellige markten bezoeken en probeer dan eens de streekproducten zoals "ùs nasjonale slokje”. Wat dacht je van het Friese nationale slokje Beerenburg. Veel kasteleins in Friesland maakten destijds hun eigen kruiden bitter. Eén van hen was Fedde Sonnema uit Dokkum, die in 1860 zijn eigen unieke recept maakte van maar liefst 71 zelfgeplukte kruiden. Dit drankje verheugt zich ook in een grote bekendheid onder de watersporters en wordt na 'de vaardag' vaak in de kuip genuttigd. Smaakt heerlijk en warm je lekker van op.

Moerasvaren

In Friesland zijn er wel 100 verschillende grote en kleine natuurgebieden waarvan Nationaal Park De Alde Feanen en het Lauwersmeergebied de bekendste zijn. In de Alde Feanen kun je met je boot door een prachtig en ongerept moerasgebied varen en genieten van trilvenen, rietlanden en petgaten. En als je heel stil bent zie je vast wel een zilverreiger of Baardvogeltje. Wil je specifieke informatie dan ben je welkom bij informatiecentrum de Reidplûm bij Earnewâld waar een permanente expositie over natuurgebied en de Alde Feanen is te bezichtigen om daarna heerlijk op een terras te eindigen en vervolgens te overnachten bij één van de prachtige jachthavens.

Lauwersmeer en de zeearend

In het noorden van Friesland vind je het Lauwersmeer. In vroegere tijden stroomden zout en zoet water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park waar de Zeearend inmiddels zijn thuis heeft gevonden. Ben je wat meer ervaren dan vaar je door naar één van de Waddeneilanden of naar het oosten om Groningen te bezoeken. 

Het Nationaal Park Lauwersmeer heeft, naast Activiteitencentrum Lauwersnest en Het Informatie Paviljoen te Lauwersoog, een informatienetwerk van gecertificeerde Nationaal Park Lauwersmeer gastheren en gastvrouwen.

Vaargebieden

De mooiste vaargebieden in Nederland

Van Friesland tot Zeeland en het IJsselmeer tot de Hollandse Plassen, wij hebben de mooiste vaargebieden voor je volgende vaarvakantie op een rijtje gezet, bekijk de populairste bestemmingen van Nederland!