2019-08-05 09:00:00

Kampioenschap Skûtsjesilen

5 augustus 2019

Elk jaar houden de skûtsjes Friesland in de ban. Iedereen die ook maar iets voor het zeilen voelt, volgt de strijd tussen de oude vrachtschepen op de voet.

Skûtsjesilen staat voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems, die aan het begin van de vorige eeuw werden gebouwd om turf, mest en andere lading bij de boerderijen te brengen. Hiervoor moesten de schepen ondiepe vaarten in. Daarom werden de schepen lang en plat gemaakt.

Als er wedstrijden waren, en de schipper een paar centen extra kon verdienen, werd alle huisraad uit het skûtsje gehaald en op de wal gezet. Deze skûtsjewedstrijden vonden vaak plaats in perioden dat er weinig werk voor de schippers was. Gelukkig waren er kasteleins die heil in een zeilwedstrijd zagen, bijvoorbeeld tijdens een jaarmarkt.

De grote strijd bij het SKS skûtsjesilen gaat om het SKS kampioenschap. De winst hiervan gaat naar de schipper die zo weinig mogelijk punten bijeen heeft gesprokkeld. Het eindklassement wordt berekend na een serie van elf wedstrijden.

Het SKS kampioenschap 2019 zal worden gehouden van zaterdag 27 juli t/m vrijdag 9 augustus. Volgens traditie is het SKS skûtsjesilen in de eerste twee weken van de noordelijke bouwvak.

Wedstrijddata SKS kampioenschap 2019:
Za 27 juli - Grou
Ma 29 juli - De Veenhoop
Di 30 juli - Earnewâld
Wo 31 juli - Terherne
Do 1 augustus - Langweer
Vr 2 augustus - Elahuizen
Za 3 augustus - Stavoren
Ma 5 augustus - Woudsend
Wo 7 augustus - Lemmer 1
Do 8 augustus - Lemmer 2
Vr 9 augustus - Sneek

Terug naar overzicht