Zeilcruise op het IJsselmeer en de Waddenzee

Wil je -zonder ervaring- toch op een unieke vakantie met je gezin, vrienden, kinderen of juist helemaal alleen? Hier vind je zeilreizen voor een weekend, midweek of week! Liever zelf varen? Bekijk het complete aanbod boten te huur.

  • 6 t/m 8 september
  • Geen reserveringskosten
vanaf €320,00

Worp Moeke Zorn_uitsnede.png 02-Fortuna_Salon.jpg 40-Fortuna_Mosselen.JPG 44-Fortuna_West-Terschelling.JPG 39-Fortuna_Thuishaven_Harlingen.jpg 45-Fortuna_Stavoren.jpg 11-Fortuna_middendek - gecomprimeerd.JPG Vertrouwen Harlingen hutten 1.jpg nir-sfeer11.JPG DSC_0013.jpg opdekluiverboom.png Moeke Zorn sfeer en mensen (4).JPG Dagverblijf 3.jpg Nirwana hut 2 persoons
  • Zeilgebied

    Zeilen op een oneindige waterplas

    Vrijheid

    Hoe oneindig? 2000 km² vaarplezier, groter dan de provincie Utrecht, dat moet genoeg zijn. We hebben de ruimte om alle zeilen bij te zetten, mijlen te maken, knopen te tellen. In Nederland is echt nog wel genoeg plek, je moet alleen weten waar je moet zijn. Welke koers we ook volgen, we genieten van de weidse uitzichten. En van elkaar, de bollende zeilen, de zon op je huid en de wind in je haar, de bruisende boeggolf en zwermen jagende en duikende aalscholvers. En nog het meest van het gevoel van vrijheid, wat we zo lang misten.

    Nederland op z’n mooist

    De avond valt, de hemel kleurt pastelroze. Het schip ligt afgemeerd in één van de vele historische stadjes die het IJsselmeer en het Markermeer rijk zijn. Tijd voor een ommetje, de schipper heeft leuke tips. Waarom was ik hier niet eerder, vraag je je af.

    ’s Nachts voor anker liggen kan ook, zachtjes deinend in de luwte van de kust. Je neemt nog een laatste duik in het koele water en bewondert de subtiel gekleurde aalscholvers die rusten op een boei. Zij wisten al wat jij nu ook weet: Nederland is op z’n mooist vanaf het water…

    Lees meer

  • Reisinformatie
    Vaargebied Ijsselmeer
    Afvaarthaven Enkhuizen
    Terugkomsthaven Enkhuizen
    Zeilschip

    is nog een verrassing
    (tot uiterlijk 4 weken voor afvaart)

    Inschepen

    Vrijdagavond vanaf 20:00

    Ontschepen

    Zondagmiddag om 17:00

    Activiteiten
    • zeilen hijsen
    • navigeren samen met de bemanning
    • actief meedoen met alle scheepsmanoeuvres
    • aan het roer staan
    • de omgeving verkennen
    • tijd voor jezelf
    • met andere gasten socialiseren
    Doelgroep Geschikt voor alle leeftijden
    Zeker meenemen Slipvaste schoenen, waterdichte kleding, zonnebrandcrème, je eigen badlaken

     

    Prijs is inclusief

    • Accommodatie aan boord van een traditioneel zeilschip in de geboekte hut-categorie
    • Diensten van de bemanning 2 tot 3 personen
    • Havengelden, toeristenbelasting, brandstofkosten
    • Volpension (zie eten en drinken) 
    • Koffie, thee en kraanwater
    • Opgemaakte bedden
    • Handdoeken

    Niet inbegrepen zijn

    • Activiteiten en excursies aan land
      • 's Avonds kom je aan in een haven, waar je natuurlijk van boord kunt om iets leuks te doen. 
    • Eventuele verzekeringen
      • Heb je nog geen reis- en annuleringsverzekering? Dan kun je deze ook tijdens het boeken afsluiten.
    • Dranken 
      • ?Frisdranken, bier/wijn en andere dranken zijn tegen betaling aan boord te verkrijgen 
  • Reisbeschrijving

    Altijd wind in de zeilen vanuit Enkhuizen

    Vrijdag

    Koffie geurt in het dagverblijf. De schipper wijst je je hut, door de patrijspoort kijk je over de waterspiegel. Dan het welkomstpraatje. De overige gasten stellen zich voor, de schipper vertelt over de zaken die aan boord net even anders zijn.

    Jullie bespreken de vaarroute met de vaarkaart op tafel. Gaan we het IJsselmeer op, of schutten we naar het Markermeer? Is de wind gunstig voor een rondje Friese meren? Een retourtje Wadden misschien? De wind geeft de doorslag. Dat is even wennen voor de landrot. Vergeet niet daarna een ommetje door het charmante Enkhuizen te maken, loop bijvoorbeeld de rarestraatnamenroute. Tussen Hel en Vagevuur bestaat echt. Vette Knol ook.

    (Ver)wonderen op zaterdag

    Na een stevig ontbijt aan de slag. De maat tekent met krijt aan dek waar de fok, de bezaan, het grootzeil, de kluiver zitten. Hij heeft de mond vol van jargon zoals lijnen, roos, zwaarden, opdoeken, kloten. Termen die thuis een totaal andere betekenis hebben.

    De maat gooit los. Wie wil en kan hijst de zeilen. Schoten worden belegd met een 8-knoop; het schip kiest het ruime sop. Zonder een druppel diesel, in alle stilte, alleen op zeil. Een natuurkundig wonder. Misschien sta je trots aan het roer, geheid een selfie voor je bureaublad. De kinderen hebben veel lol met het spelen van Jenga op een bewegend schip

    Zeebenen

    Een - of de - bestemming komt in zicht. Voor een tussenstop, om een harinkje te happen, een duik te nemen, of om aan te leggen voor de nacht. Het schip draait in de wind, vallen gevierd, vele handen vouwen het weerbarstige doek, vastbinden, dat ziet er weer netjes uit. De schipper krijgt applaus voor zijn manoeuvre in de krappe haven.

    Weer vaste grond onder voeten. Heb ik nou zeebenen? Zo over hoor. Tijd om fraaie panden uit de Gouden Eeuw te bewonderen. Je gluurt stiekem naar binnen en even op Funda. Overal gezellige terrasjes of toch maar eerst een wandeling over de groene dijken met witte schapen? Strandjes vragen om een duik, een ijsco tot besluit. Jullie eten aan dek, genietend van een roodroze zonsondergang.

    Onthaast op zondag

    Ai, alweer terug naar Enkhuizen, net nu je gewend ben aan het geluid van baltsende futen, het deinende schip, en je nieuwe vrienden. Maar eerst nog een prachtige zeiltocht. Handiger en sneller dan gister worden de zeilen gehesen. Landrotten werden zeebonken en iedereen weet nu wat een bakstag is, waar de zwaarden en de huiken voor dienen, waarom we vandaag kruisen, halve wind of voor de wind varen… Enkhuizen komt in zicht, en vanaf het water wordt duidelijk waarom de Drommedaris Drommedaris heet. 

     

  • Eten & drinken

    Van zeilen en de buitenlucht krijg je gezonde trek. Dat weten onze scheepskoks als geen ander. Hij of zij zorgt voor een stevig ontbijt, een smakelijke lunch, tussendoortjes en een uitgebreid diner.

    • Ontbijt
      Het ontbijt bestaat uit verschillende broodsoorten, broodjes, een eitje, vleeswaren, kaas, zoet beleg, koffie, thee en melk
    • Lunch
      De lunch is hetzelfde als het ontbijt, aangevuld met iets extra’s zoals een soepje of een salade. Aan boord is fruit aanwezig.
    • Tussendoor: wordt thee en koffie geserveerd. Met koekje.
    • Avondeten
      Zaterdagavond wordt een warme maaltijd (2-gangen) geserveerd.

    Drinken
    Er is de hele dag koffie en thee beschikbaar. Het water uit de kraan is hetzelfde als thuis dus prima drinkbaar. Overige dranken zoals wijn, bier, frisdrank en mineraalwater zijn tegen betaling aan boord verkrijgbaar. Die reken je aan het eind van de reis met de schipper af. Het is helaas niet toegestaan zelf eten en drinken mee te nemen. 

    Dieetwensen
    Als je specifieke dieetwensen hebt, meld dit dan tijdig bij je boeking. Er zal worden geprobeerd hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Ben je veganist dan bieden we je vegetarische maaltijden aan. Het is aan boord niet mogelijk volledig veganistisch te koken.

     

    Lees meer

  • Hutindeling

    Bij het boeken kun je kiezen uit een privé hut of bed in een gedeelde hut. De beschikbaarheid is afhankelijk van de scheepsindeling en reeds gedane boekingen.

    Wil je een bed in een gedeelde hut boeken? Wij delen mannen en vrouwen altijd in aparte hutten in.

  • Bereikbaarheid
    • Met het openbaar vervoer
      De haven van Enkhuizen ligt direct naast het treinstation. Dat betekent dat je binnen een paar honderd meter bij het schip bent. Voor informatie over het openbaar vervoer kun je ns.nl of 9292.nl raadplegen (contact opnemen met OV reisinformatie Nederland kan ook via telefoonnummer 0900-9292 € 0,90/min.)
    • Met de auto
      Indien je met de auto reist zijn er in Enkhuizen verschillende parkeermogelijkheden om de auto achter te laten. 

    Lees meer

  • Facebook

    Bekijk het laatste nieuws over Holland Sail op facebook 

    Lees meer

Boekingsopties

Helaas, deze zeilcruise is al volgeboekt.

Zeilcruise: boek je bed en zeil mee!

Zeilen op het IJsselmeer en de Waddenzee

Ontdek tijdens een geheel verzorgde zeilcruise het IJsselmeer & de Waddenzee. Tijdens de zeilreis spendeer je tijd met de groep: gezellig samen zeilen hijsen, droogvallen en Waddeneilanden ontdekken. Uiteraard is er voldoende tijd om ook alleen, met je partner of met je gezin aan dek in de zon of in de hut te ontspannen. Waar wacht je nog op?

Wil je liever zelf varen? Bekijk dan hier het meest complete aanbod boten te huur in Nederland!