Naar de inhoud
 

Aanvraag Fabrikantencode


De Europese Richtlijn Pleziervaartuigen en de daarvan afgeleide Nederlandse "Wet Pleziervaartuigen" is van toepassing op pleziervaartuigen die voor het eerst binnen Europa op de markt worden gezet of in bedrijf worden gesteld. De Wet geldt voor pleziervaartuigen tussen 2.5 en 24 meter lengte. Enkele type vaartuigen zijn uitgesloten, zoals wedstrijdvaartuigen, historische vaartuigen, etc, maar daar gelden strikte voorwaarden voor. De Wet bestaat uit circa dertig essentiële eisen. Er wordt niet tot in detail voorgeschreven hoe aan de eisen moet worden voldaan, er wordt bijvoorbeeld geëist dat het vaartuig veilig moet zijn en de schipper moet voldoende uitzicht hebben, etc. Wat precies veilig is, of wat precies voldoende uitzicht is wordt nader omschreven in ISO-normen. Bouwers en leveranciers mogen onder voorwaarden van de ISO-normen afwijken.

Volgens de Wet bent u ook fabrikant of producent als u bijvoorbeeld importeert of als de bouw in uw regie door anderen wordt uitgevoerd, ongeacht of u ondernemer of particulier bent. Eén eis schrijft voor dat elk pleziervaartuig een uniek Watercraft Identification Number draagt, de zogeheten WIN-code (voorheen HIN/CIN-code). Deze WIN-code bestaat uit een fabrikantencode en een aantal data aanduidingen.ISO-norm 10087 geeft de technische invulling van deze eis. De uitleg van deze norm ontvangt u als uw fabrikantencode ontvangt. Per land moet de fabrikantencode centraal worden bijgehouden; de tweeletterige landen code en de drieletterige aanduiding van de fabrikant, samen de eerste vijf tekens van uw WIN-nummer.


De fabrikant (of producent) vult de WIN zelf verder aan volgens de norm en is verplicht deze gegevens in zijn administratie te bewaren.


HISWA Vereniging heeft van de minister van Infrastructuur en Milieu het exclusieve mandaat gekregen de fabrikantencode uit te geven. Het mandaat is met nummer IENM/BSK-2014/264151 gepubliceerd in de Staatscourant van 10 december 2014. HISWA Vereniging heeft zich verplicht deze gegevens te registreren en bij te houden. De kosten voor het toekennen van een fabrikantencode bedragen 50 euro (exclusief btw), zoals gepubliceerd in de Staatscourant.

 

 

Bestemd voor

Bouwers of importeurs van jachten (bedrijven en particulieren)

 

Zie ook

* Wet Pleziervaartuigen op website Inspectie Verkeer & Waterstaat

* CE-consulent

 

Meer informatie

Ledenservice

T 020 705 14 02

info@hiswa.nl


Aanvraag in Belgie

Belgische bedrijven kunnen bij onderstaande instantie de fabrikantencode aanvragen:


Federal Public Service Mobility and Transport in Belgium

Mr. Jan De Clerck
T +32 478 825 800
E jan.declerck@mobilit.fgov.be

W www.mobilit.belgium.be/nl/


 
Winkelmandje
Er zijn nog geen items in het mandje geplaatst.