22 maart 2018

Nieuws

2019-04-30 17:56:15
22 maart 2018

Zeilend de plastic soep bestrijden

Beleef en bescherm het water op een unieke zeilervaring

Thomas van Thiel, van jongs af aan fervent zeiler en liefhebber van oceanen, besloot drie jaar geleden zijn grote droom waar te maken: zeilend de Atlantische Oceaan oversteken. Hij vond een lift van de Kaap Verdische eilanden naar Barbados. Na tien dagen op open zee, met nog minstens elf dagen te gaan voor hij weer land zou zien, zag hij een plastic flesje langs de boot drijven. Dit kwam hard aan, zo ver van de continenten vandaan. Een door mensen gemaakt product, hoe kon dat daar, midden in zijn geliefde oceaan, ronddrijven.

Zijn ogen waren geopend. Hij zag steeds meer plastic vervuiling, waar hij ook kwam. Van de Cariben tot zijn eigen buurt in Nederland. Hij ondervond dat de zeeën verzadigd raken met hele kleine stukjes plastic. Zijn natuurhart deed pijn en Thomas besloot in 2016 dan ook dat hij actie wilde ondernemen. Hij zou mensen meenemen de zee op, naar '''zijn flesje'', om hen diezelfde intense ervaring te bieden. Op die manier hoopt hij het brede publiek in beweging te krijgen, hen ambassadeur te maken voor plasticvrije oceanen. Samen met wetenschappers, filmmakers en impactmakers. Stichting By the Ocean we Unite was geboren. Nu, bijna twee jaar, ontzettend veel kennis, optimisme, zeilexpedities, lezingen, filmvertoningen, publieksevenementen én ‘Oceaan Ambassadeurs’ later, word ook jij uitgenodigd om mee te varen met het gedreven en inspirerende team van ervaringsdeskundigen.

We kunnen allemaal helpen
Het is eigenlijk heel simpel. Ondertussen weten we dat zo’n 80 procent van de vervuiling op zee van land komt, via wind en waterwegen. Ja, een aanzienlijk deel van het plastic komt via rivieren in Zuid-Oost Azië en Afrika in zeeën en oceanen terecht. En nee, de meesten van ons zullen niet zomaar plastic op straat gooien. Toch belanden ook in onze Westerse wereld jaarlijks miljoenen kilo’s aan plastic in zee. We dragen allemaal, in meer of mindere mate, bij aan de groeiende plastic soep. Vaak onbewust. De uitdaging met kleine stukjes plastic lijkt het grootst. Deze deeltjes dringen in alle lagen van onze ecosystemen en de voedselketen door - ter land, ter zee en in de lucht. Heb je weleens gedacht aan de kleine stukjes plastic die via autobanden in de natuur terechtkomen? Of aan de vezels van je gele huishouddoekjes en schuursponsjes? Aan de haren van je synthetische tapijt en knuffeldieren? De verwering en fragmentatie van plastic zeil, zakken en ander synthetisch materiaal dat voor langere periode buiten ligt? Wat er gebeurt als overvol gestopte prullenbakken geleegd worden door gemeentes? Wat er gebeurt met plastic als je het per ongeluk laat vallen in de stad? Of sigarettenpeuken? Wat er gebeurt met je plastic water-(of boot)schoenen bij het dragen? Waarom bijvoorbeeld jongeren eerder geneigd zijn afval op straat te gooien en hoe we dit kunnen voorkomen?

Plastic is overal om ons heen en het heeft ons ontzettend veel welvaart en mogelijkheden gebracht. Het is echter ook in korte tijd in grote hoeveelheden in de natuur terechtgekomen – waar plastic niet of nauwelijks kan worden afgebroken. We staan momenteel collectief op het punt om onze omgang met dit potentieel waardevolle product (‘plastic fantastic’) te herzien.

Doe mee!
By the Ocean we Unite is onderdeel van een snel groeiende groep van individuen en organisaties die met hart en ziel streven naar het beschermen van onze ecosystemen tegen plasticvervuiling. En jij kunt meedoen! Samen op koers naar schonere oceanen: vaar mee! Wil jij met eigen ogen zien wat er met plastic in onze wateren gebeurt en leren wat we daar collectief aan kunnen doen, terwijl je de schoonheid van de natuur ervaart? Ga met By the Ocean we Unite mee op een bijzondere ontdekkingsreis. Voor de eerstvolgende Mini Expeditie (14 & 15 april op de Waddenzee) zijn nog een aantal plekken beschikbaar – wees er snel bij.

Ook neemt de stichting bijvoorbeeld bedrijven mee op unieke teambuilding-expedities. Zeilervaring is niet nodig. Het enthousiaste team van wetenschappers en ervaringsdeskundigen leert je graag alles over de mariene omgeving, plasticvervuiling en zeilen. Om samen kennis te verwerven en te delen en er zo voor te zorgen dat de stroom van plastic naar zee kleiner en kleiner wordt. Met optimisme en een glimlach. Want met het vingertje wijzen lost niks op.