5 februari 2017

Voorgelezen worden op de reddingboot

2019-04-30 17:58:44
5 februari 2017

Voorgelezen worden op de reddingboot

De kinderen van kinderopvang Partou uit Santpoort-Zuid werden woensdag 25 januari op een wel heel bijzondere manier voorgelezen! In het kader van de aftrap van de Nationale Voorleesdagen las redder Bas Tol het prentenboek ’De kleine walvis’ en ‘de redding’ voor aan boord van de reddingboot Nh1816 van KNRM-reddingstation IJmuiden.

De afgelopen tijd waren de kinderen al bezig geweest met het thema zeedieren. Dus was Partou opzoek naar een nautische locatie en spreker om het verhaal aan de elf peuters voor te dragen. Het boek past goed bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Geregeld komen de vrijwillige redders van de KNRM in actie als er een zeezoogdier aanspoelt, zoals een zeehond, bruinvis, bultrug of potvis.

De peuters, waaronder de zoon van Bas (Sven), waren muisstil toen Bas begon voor te lezen op de vloer van de reddingboot. Eén verhaal was niet genoeg lieten de peuters luid blijken, dus werd ook ‘de redding’ van Dick Bruna voorgelezen. Wie wil, mag even op de stoel van de schipper zitten en kapitein spelen.

‘De kleine walvis’ is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2017. Het gaat over een redding van een aangespoelde walvis. Het boek van Benji Davies wordt deze week door heel Nederland voorgelezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden tot zes jaar.

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen en moeten het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen stimuleren en duren nog tot en met 4 februari.