26 juli 2016

Nieuws

2019-04-30 17:59:59
26 juli 2016

Ode aan sporters in boek Goudkoorts

Op woensdag 20 juli is het fotoboek Goudkoorts officieel in de verkoop gegaan. Het boek is een ode aan de vaak lange, eenzame weg die topsporters afleggen om uiteindelijk een felbegeerde gouden medaille te bemachtigen. In prachtige beelden zijn Nederlandse topsporters en gouden medaillewinnaars vastgelegd in de omgeving waarin zij het uiterste van zichzelf vergen op weg naar goud. Het idee voor het fotoboek is in 2014 ontstaan uit een uniek project van fotograaf en Olympisch kampioene shorttrack Monique Velzeboer en landschaps- en reclamefotograaf John de Koning.

In het boek zijn zowel sporters met olympische en paralympische ambities vastgelegd, als ook sporters die al eens een gouden plak hebben gewonnen. Monique Velzeboer: “Op het moment dat topsporters op het podium staan, kent iedereen ze en staan ze volop in de belangstelling. Maar dat duurt niet lang. Daarom vereeuwigen wij deze sporters in Goudkoorts!” Maar liefst 25 topsporters waaronder wielrenster Marianne Vos, meerkampster Nadine Broersen, Hockeyster Eva de Goede, handbiker en paratriatleet Jetze Plat en rolstoeltennister Jiske Griffioen werkten mee aan Goudkoorts. Zij werden van top tot teen met goud bespoten en in adembenemende foto’s vastgelegd tegen een gouden achtergrond van de omgeving waarin zij trainen.”

Monique Velzeboer: “We zien dit boek als een first catch van de Nederlandse topsport. Het is zeker nog geen compleet overzicht. De trainingsschema’s van sporters in aanloop naar de Olympische Spelen en andere toernooien zorgden ervoor dat we lang niet iedereen hebben kunnen fotograferen.” John de Koning vult aan: ”We hebben dit boek dan ook nadrukkelijk ‘first catch’ genoemd. We willen de komende jaren topsporters in het goud blijven vastleggen. De gouden medaillewinnaars van Rio willen we natuurlijk zeker in de tweede editie meenemen. We gaan hier minstens mee door tot aan Tokio in 2020. Niet alleen de Zomerspelen natuurlijk, ook de Winterspelen.’’

Goudkoorts is te bestellen op de website http://goudkoorts.photo à 39,95 per exemplaar. Een deel van de opbrengst van de boekenverkoop wordt gedoneerd aan het Fonds Gehandicaptensport.