22 mei 2019

12 provincies, 100 boten

2019-06-28 15:47:12
22 mei 2019

12 provincies, 100 boten

Liftend te water in Nederland. Wieke van Oordt gaat het doen. Lees hier haar verhaal!

"Op 10 juni vertrek ik, Wieke van Oordt (zeilschrijver), om al ‘bootliftend’ een ronde door Nederland te maken. Het idee is dat ik meevaar op een (zeil)boot een stuk verderop word afgezet en dan weer op een volgende boot een eind verder kom. Is er even geen geschikt water? Ligt de volgende boot een eindje verderop? Dan ga ik desnoods een stukje over land om bij de volgende boot te komen. Als ik maar over waterwegen door alle provincies kom. Ik slaap in een tentje bij zeilverenigingen, in havens of op boten. Grindgaten, kanaaltjes, sloten, zee, meren, nieuw of al bekend watersportgebied: wie bevaart wat? Ik wil graag schrijven over de zeiler/watersporter in allee provincies. Ik wil Nederland als botenland vangen in woorden. Ik ga er over schrijven in NRC Handelsblad in een aantal artikelen op zaterdagen. Online meld ik dagelijks hoe het me vergaat. Ook in Zeilen magazine ga ik over deze reis publiceren."

"Ik begin in Zuid-Limburg op de Maas. Met behulp van het Watersportverbond, zijn de eerste watermijlen geregeld: er is een aantal boten dat me noordelijker brengt. Na Limburg zak ik de IJssel mee af en ga tegen de klok in het land door. Vind ik genoeg boten? Lukt mijn ronde? Wie ontmoet ik? Welke verhalen hoor ik? Ik wil varen van Franeker tot Vlissingen, van Delfzijl tot Didam, van Hengelo tot Haarlem, op alle boten waar ik een lift kan krijgen. Als er schippers zijn die mij wel mee willen, maar niet willen dat ik over ze schrijf, dan is dat natuurlijk geen probleem."

"Ik zou het fantastisch vinden als ik tijdens mijn ronde gebruik mag maken van de kennis en ervaring van watersporters. Advies, commentaar, tips, namen van schippers, boten, zeilverenigingen, enzovoort, zijn welkom. Ik zal onderweg misschien van een geplande route af moeten wijken wegens wind/weersomstandigheden. Of er loopt juist een etappe uit, omdat er juist iets bijzonders in de haven of op het water gebeurt, zodat ik er langer blijf. Op het water weet je het immers maar nooit en juist dat moeten aanpassen, is ook de charme van watersport. Het wordt een avontuur! Ik kan niet wachten."